Monday, October 31, 2005

Trick or Treat

31 oktober is het Halloween in de VS. Een dag vol spoken, heksen, pompoenen, en snoep. Een paar weekenden geleden ben ik begonnen om ons huis te versieren met hulp van broer Arjan. We hadden een nep-spinnenweb gekocht en dat in de carport gehangen. Een stuk of 10 spinnen erin gegooid, en het leek al heel eng. Ik durfde zelf al bijna niet meer naar binnen! Wat vellen oranje papier over de buitenlampen geplakt, en daaroverheen weer zelfgemaakte katten van zwart dik papier, en een setje spinnen-lampjes maakten het geheel compleet.

Vanavond was het dan zover. Ik was vroeg naar huis gegaan, zodat ik alles goed kon voorbereiden. De wintertijd was net ingegaan, dus het was om half 6 alweer donker. Mijn pumpkin, die ik afgelopen zaterdag had uitgesneden op het Pumpkin Carving feestje (zie laatste blog), werd buitengezet met een waxine lichtje erin. Ik had ook een CD met enge geluiden (booh geroep, krijsende katten en huilende wolven) gekocht. CD in de boombox (=ghettoblaster), volumeknop op 30 en op repeat gezet. Gerard was intussen ook thuisgekomen, en ik ging me snel verkleden als heks. Tenslotte hebben we de deur van het atrium opengezet, en een mand met snoepgoed klaargezet. Zo, laat de kinderen maar komen.

De buurkinderen waren de eerste gasten, maar al snel kwamen er steeds meer. Hele groepen, allemaal verkleed, met zaklampjes, en oranje mandjes om het snoep in te doen. De ouders staan er natuurlijk in de buurt, want ze zijn hier als de dood voor kinderlokkers......

Ik deed telkens open als heks, en riep met krijsende stem: Hello my little pumpkins! (bij de kleine kindjes deed ik het wat rustiger natuurlijk). De kinderen zeggen meestal (heel verlegen): Trick or Treat. En dan moet je ze snoep geven. Sommige kinderen graaien hele handen tegelijk, maar de meesten pakten netjes 1 of 2 snoepjes.

Er kwamen wel een stuk of 40 kinderen in totaal. Hele kleintjes, verkleed als beertje of hondje, en opgeschoten jongens van 18 jaar verkleed als rasta-man (aan de wiedlucht later op de avond te ruiken namen die hun rol wel heel serieus....).

Inmiddels is het alweer 10 uur, en hebben we de boel maar weer ingepakt. Er komt vast niemand meer. Mmmm, we hebben nog heel veel snoep over. Iemand een lollie?

Hieronder nog wat foto’s van ons huis, en een hele enge heks. Happy Halloween vanuit Sunnyvale!Pumpkin Carving

De zaterdag voor Halloween waren we uitgenodigd voor een pumpkin-carving feestje bij een Nederlands gezin dat heel dichtbij woonde: Sylvia en Michael. Zij woonden ook in een Eichler-huis en hadden het hele atrium volgehangen met spoken en geesten. Iedereen had een pompoen meegenomen, snijmesjes en voorbeeldboeken, en een gerecht voor de potluck.

Het snijden van een pompoen is iets dat je niet zomaar even doet. Amerikanen zijn er heel bedreven in, maar wij import-luitjes moeten het nog leren. Hier is een spoedcursus pompoen snijden:

1. Kies een mooie grote pompoen uit bij de supermarkt of de “Pumpkin patch” op de hoek van de straat. Hoe eerder je erbij bent, des te groter de kans op een mooie regelmatige pompoen. Wie wacht tot de laatste dag (zoals ondergetekende) gaat naar huis met een scheefgezakt of buitensporig zwaar model. Lesson learnt: til de pompoen nooit aan zijn steeltje op. Kosten pompoen: 5 – 15 dollar.
2. Het snijden van de pompoen moet vlak voor Halloween plaatsvinden. De gesneden pompoen heeft een zeer beperkte houdbaarheid (tenzij je natuurlijk houdt van beschimmelde of uitgezakte vruchten).
3. Snij de pompoen bij voorkeur niet op oma’s antieke tafel, gekleed in mooie jurk, of in de buurt van hoogpolig tapijt. Oude kleding, zeiltjes en grote vuilnisbakken zijn van harte aanbevolen.
4. Het veiligst is het gebruik van pumpkin carving sets, kleine onschuldige zaagjes. Ze doen het nauwelijks, maar je wilt wel naar huis met alle ogen en vingers er nog aan. Kosten flut carving set: 3 dollar. Kosten goede carving set: 10 dollar. Kosten broodmes: gratis, maar reken op 4 uur wachttijd bij de EHBO.
5. Goed, je bent er klaar voor. Snij de bovenkant van de pompoen eraf. De truuk is om het deksel niet te klein te maken. Je moet er namelijk straks met je hand gemakkelijk in kunnen. Beginners kiezen voor het rechte deksel, gevorderden kiezen een stervormige insnede.
6. Haal diep adem, ga met de hand naar binnen, en schep de zaden en draden uit de pompoen met een schepje of lepel. Jakkiebakkie, vieze troep! Gooi dit onmiddellijk in de vullisbak.
7. Daarna moet je de pompoen verder uithollen. Zwaar werk, maar hoe dunner de pompoen is, hoe doorschijnender hij straks wordt. Je kunt ook alleen de kant uitdunnen waar je later het figuurtje uit gaat snijden. Het vruchtvlees kun je gebruiken voor pompoensoep.
8. Kies nu de figuur die je uit wilt gaan snijden. Je kunt iets op de pompoen tekenen, of gebruik maken van een mal (bijgeleverd in de pumpkin carving set), die je natekent of op de pompoen tekent met behulp van een radertje. Beginners model: twee driehoekige ogen en een scheve mond (5 min). Voor gevorderden: huilende wolf, gemene kat, of heks met kookpot (2 uur).
9. Tijd voor de besnijdenis: Snij de figuur van keuze uit met behulp van de mesjes in de carving set. Je hebt vier goedkope of één duurder mesje nodig. Let goed op dat je binnen de lijntjes blijft, want anders kan je heks ineens loslaten van de achtergrond, en blijft er slechts een rond gat over. Sateprikkertjes kunnen handig zijn voor het maken van kleine reparaties. Hol het vruchtvlees verder uit, zodat de openingen groot en duidelijk worden.
10. Plaats een waxine lichtje in de pompoen en doe het deksel er weer op. Happy Halloween!

Onderstaande foto's laten het beginnersmodel zien en een wat meer geavanceerd model (gemaakt door ondergetekende).