Monday, October 31, 2005

Pumpkin Carving

De zaterdag voor Halloween waren we uitgenodigd voor een pumpkin-carving feestje bij een Nederlands gezin dat heel dichtbij woonde: Sylvia en Michael. Zij woonden ook in een Eichler-huis en hadden het hele atrium volgehangen met spoken en geesten. Iedereen had een pompoen meegenomen, snijmesjes en voorbeeldboeken, en een gerecht voor de potluck.

Het snijden van een pompoen is iets dat je niet zomaar even doet. Amerikanen zijn er heel bedreven in, maar wij import-luitjes moeten het nog leren. Hier is een spoedcursus pompoen snijden:

1. Kies een mooie grote pompoen uit bij de supermarkt of de “Pumpkin patch” op de hoek van de straat. Hoe eerder je erbij bent, des te groter de kans op een mooie regelmatige pompoen. Wie wacht tot de laatste dag (zoals ondergetekende) gaat naar huis met een scheefgezakt of buitensporig zwaar model. Lesson learnt: til de pompoen nooit aan zijn steeltje op. Kosten pompoen: 5 – 15 dollar.
2. Het snijden van de pompoen moet vlak voor Halloween plaatsvinden. De gesneden pompoen heeft een zeer beperkte houdbaarheid (tenzij je natuurlijk houdt van beschimmelde of uitgezakte vruchten).
3. Snij de pompoen bij voorkeur niet op oma’s antieke tafel, gekleed in mooie jurk, of in de buurt van hoogpolig tapijt. Oude kleding, zeiltjes en grote vuilnisbakken zijn van harte aanbevolen.
4. Het veiligst is het gebruik van pumpkin carving sets, kleine onschuldige zaagjes. Ze doen het nauwelijks, maar je wilt wel naar huis met alle ogen en vingers er nog aan. Kosten flut carving set: 3 dollar. Kosten goede carving set: 10 dollar. Kosten broodmes: gratis, maar reken op 4 uur wachttijd bij de EHBO.
5. Goed, je bent er klaar voor. Snij de bovenkant van de pompoen eraf. De truuk is om het deksel niet te klein te maken. Je moet er namelijk straks met je hand gemakkelijk in kunnen. Beginners kiezen voor het rechte deksel, gevorderden kiezen een stervormige insnede.
6. Haal diep adem, ga met de hand naar binnen, en schep de zaden en draden uit de pompoen met een schepje of lepel. Jakkiebakkie, vieze troep! Gooi dit onmiddellijk in de vullisbak.
7. Daarna moet je de pompoen verder uithollen. Zwaar werk, maar hoe dunner de pompoen is, hoe doorschijnender hij straks wordt. Je kunt ook alleen de kant uitdunnen waar je later het figuurtje uit gaat snijden. Het vruchtvlees kun je gebruiken voor pompoensoep.
8. Kies nu de figuur die je uit wilt gaan snijden. Je kunt iets op de pompoen tekenen, of gebruik maken van een mal (bijgeleverd in de pumpkin carving set), die je natekent of op de pompoen tekent met behulp van een radertje. Beginners model: twee driehoekige ogen en een scheve mond (5 min). Voor gevorderden: huilende wolf, gemene kat, of heks met kookpot (2 uur).
9. Tijd voor de besnijdenis: Snij de figuur van keuze uit met behulp van de mesjes in de carving set. Je hebt vier goedkope of één duurder mesje nodig. Let goed op dat je binnen de lijntjes blijft, want anders kan je heks ineens loslaten van de achtergrond, en blijft er slechts een rond gat over. Sateprikkertjes kunnen handig zijn voor het maken van kleine reparaties. Hol het vruchtvlees verder uit, zodat de openingen groot en duidelijk worden.
10. Plaats een waxine lichtje in de pompoen en doe het deksel er weer op. Happy Halloween!

Onderstaande foto's laten het beginnersmodel zien en een wat meer geavanceerd model (gemaakt door ondergetekende).


No comments: