Monday, August 20, 2007

Stargazing in Groveland

Nederlandse vrienden van ons, Gon en Bob, hadden gevraagd of we zin hadden om een weekendje naar Groveland te gaan. Een oom en tante van Bob wonen in Groveland, een plaatsje op ca. 3 uur rijden vanaf hier. Groveland ligt iets ten westen van Yosemite, het mooie National Park. G&B gaan regelmatig een weekendje naar Groveland. Dit weekend gingen ze weer, maar nu waren de oom en tante in Nederland op bezoek. We waren van harte welkom om een paar nachtjes in hun lege huis te slapen. Er zou dit weekend een spectaculaire meteorietenregen te zien zijn, de Perseiden, een mooie gelegenheid om richting het oosten te rijden. Hier in de San Francisco Bay Area is er gewoon teveel licht 's nachts.

Op vrijdagavond togen we in de auto van G&B naar Groveland. De halve Bay Area ging ook die kant op dus we stonden flink in de file. We besloten van de nood een deugd te maken en stopten in het gezellige centrum van Pleasanton voor een heerlijk diner. Daarna reden we verder naar Groveland waar we rond 11 uur 's avonds aankwamen.

We streken gelijk neer buiten op het grote balkon. Het duurde even voordat onze ogen aan het donker gewend waren, maar daarna verbaasden we ons over de enorme hoeveelheid sterren die we zagen! Bij ons thuis zie je alleen hele heldere sterren en planeten, maar hier zag je de melkweg als een grote band over de hemel lopen.

We installeerden ons met een wijntje en legden het hoofd in de nek. Het duurde niet lang voor we de eerste vallende ster zagen, en al snel riepen we telkens "Aaaahhhh" en "Oooooohhhh". We zagen elke paar minuten een vallende ster, en er gingen dan ook heel wat stille wensen de lucht in.....Na een uurtje kregen we toch wel wat pijn in de nek, en zetten we onze sterrenwacht voort in horizontale vorm: op onze meegebrachte matjes en slaapzakken, gewoon op het balkon.

De volgende ochtend werden we gewekt door de zon. Ietwat stijf (Gerard en ik zijn geen kampeerders) stonden we op en maakten ontbijt. We waren helemaal verrukt dat er herten in de tuin liepen, maar we hoorden ook de keerzijde van de medaille: deze schattige bambi's vreten alle planten op. Je moet of een groot en heel hoog hek om je tuin zetten, of genoegen nemen met "native plants" want tuinieren is er hier niet bij.We zagen nu ook goed hoe groot en mooi het huis was waarin we logeerden. De woonkamer alleen al was een balzaal, en er was ook nog een benedenverdieping omdat het huis op een helling ligt.Het huis ligt vlakbij het vliegveldje van Groveland, en er loopt zelfs een taxibaan langs het huis. Er staat gewoon een stopbord, en je moet goed kijken of er geen vliegtuig aankomt! Veel mensen die hier wonen bezitten zelf een vliegtuig in een hangar naast hun huis en rijden 's ochtends gewoon hun vliegtuigje uit de garage, en taxi'en zo het vliegveld op. Heel apart!
Na het ontbijt wilden we gaan wandelen in de buurt. Het bleek niet eenvoudig om de uitgezochte wandeling te vinden, maar na wat zoeken vonden we eindelijk een pad naar de Stanislaus River. Het was erg heet en Gerard besloot niet verder te gaan. Dat had ik ook moeten doen, want deze wandeling bleek een maatje te groot voor mij. Het pad ging steil omlaag met vele haarspeldbochten, en dat moesten we uiteraard ook weer omhoog. Laat ik volstaan om te zeggen dat ik het niet leuk meer vond. Maar goed, uiteindelijk kwam ik ook weer terug bij de auto....
We koelden af met een duik in het Pine Mountain Lake. Lekker opgefrist gingen we terug naar het huis, waar - heel traditioneel - de dames gingen koken terwijl de heren naar het vliegveldje liepen. Er was zelfs een show met oude automobielen, dus er was heel wat te zien.

We aten lekker buiten op het terras, waar we de zon zagen ondergaan, en de eerste sterren verschijnen.Na een tweede nacht vol vallende sterren gingen we die zondag weer een wandeling doen. Ditmaal gingen we via Cherry Lake Road naar (you guessed) het Cherry Lake, net ten westen van Yosemite National Park. Onderweg kruisten we de Stanislaus River, en daar moesten we natuurlijk even pootje baden.

Deze tweede wandeling was een stuk leuker dan die van de vorige dag. Het was niet zo warm en steil, maar uiteindelijk hebben we toch nog een mijl of 12 gelopen, dus we hoefden ons niet te schamen. Onderweg liepen we langs vele afgebrande bomen, want er was hier kennelijk een paar jaar geleden een grote bosbrand geweest.

Ons einddoel, een meertje, hebben we niet bereikt, want op een gegeven moment moesten we natuurlijk weer terug. Maar het was een mooie wandeling (ondanks de zwartgeblakerde bomen) door een onbekend stuk Yosemite, met veel bloeiende plantjes en de kale granieten rotsen die zo typerend zijn voor dit natuurgebied.

We waren pas laat weer terug in Groveland, en het was nog later toen we weer terug in Sunnyvale waren (de maandag was al begonnen!) maar het was een leuk uitje. Net of je echt op vakantie bent geweest.

No comments: