Wednesday, January 09, 2008

Storm

Het zou de ergste storm worden in 10 jaar, hier in de Bay Area. Maar raakten wij daardoor in paniek? Nee, want wij Nederlanders zijn wel gewend aan wat wind. Nee, want hier in California noemen ze iets al snel een "storm". Een kleine buitje heet een "rain storm", een klein onweertje is een "thunder storm" en een beetje waai noemt men een "wind storm".

Gerard en ik waren net terug uit Nederland, dus we maakten ons niet zo druk. Het regende die nacht flink, maar dat is eigenlijk heel goed. De regen die hier 's winters valt (en de sneeuw die dan dus ook in de Sierra Nevada valt), vult hier de water-reservoirs weer mooi op, en daar moeten we de hele zomer mee doen. Hoe meer regen, hoe beter we de zomer weer door kunnen komen.

Toen we die vrijdagochtend wakker werden regende het nog steeds hard, en het was ook flink gaan waaien. Helemaal niks bijzonders, gewoon een stevige wind. Zeg maar een gewone Hollandse novemberdag, waarop je hijgend tegen de wind naar school moet fietsen. Maar al snel werd duidelijk dat het voor Californische begrippen wel noodweer was.

Een van Gerard's collega's kwam vertellen dat de boom van de buurman om was gewaaid. Hij was net aankomen rijden en daar lag die boom, gewoon op de weg. De boom was keurig tussen een auto en een schutting gevallen, zonder schade.Even later, rond half 10, viel de stroom uit. Oeps, het was nu toch wel serieus aan het worden. Omdat de Xicato mannen graag een kopje koffie wilden gingen we maar in de auto naar de Peet's koffietent. Onderweg zagen we dat het toch wel erg hard waaide en regende. Overal stonden straten blank, en hingen palmbomen scheef. De regen kwam intussen met bakken uit de lucht, en we moesten met een hark de bladeren uit de put harken, want het water begon al over de oprit te lopen. We hebben hier maar 1 put voor de hele straat!

We hadden verwacht dat de stroom wel weer snel zou worden aangesloten, maar het zou uiteindelijk ruim 48 uur duren voordat we weer electriciteit hadden. Dat was dus 's avonds een blokje op de open haard (de verwarming deed het ook niet), uit eten, met een kaarsje naar de WC, en vroeg naar bed. Op dag 2 heb ik de inhoud van de vriezer maar weggegooid, behalve een "cheesecake", die we helaas moesten opeten.

Het waterbed werd ook steeds kouder, maar met een slaapzak ging het nog net.

Zondagochtend, rond 10 uur, ging de stroom eindelijk weer aan. Toen hoorden we pas dat 1 miljoen huishoudens hier in de Bay Area zonder electriciteit hadden gezeten. We waren dus niet de enigen!

1 comment:

Unknown said...

hoi elies,
dochter en ik hebben net even heerlijk gelachen om jouw omschrijving van de definitie storm in amerika. Toch lijkt het allemaal wel heel serieus daar met de regen. Hier in holland schijnt de zon, 10 graden..... het kan niet altijd 'kaviaar' zijn in californie!!!
liefs, Caroline