Sunday, July 27, 2008

Wijn

Onze vrienden Gon en Bob waren weer even terug in California. Ze zijn dit voorjaar weer naar Nederland terug-verhuisd, en we missen ze heel erg. Gelukkig waren ze weer even hier, en was er tijd om met z'n viertjes een weekendje te gaan wijn proeven. Uit de vele wijngebieden ten noorden van San Francisco kozen we Anderson Valley.

Het was ongeveer drie uur rijden vanaf Sunnyvale, na een kopjen kofjen in Petaluma werd de behoefte aan wat sterkers steeds ... sterker. We haalden Anderson Valley niet, maar besloten om al in Healdsburg aan het gefermenteerde druivensap te nippen. Onze eerste stop werd de Simi Winery.
Dat bleek gelijk al een hele goede start, met heerlijke wijnen en een gezellige inschenk-dame die in Nederland had gewoond om een fietsboek te schrijven.
Voorzien van enkele flessen wijn verlieten we in licht aangeschoten toestand het pand, en we besloten om eerst maar eens te gaan lunchen. Dankzij de TomTom kwamen we uit bij een gezellige lunchtent vlakbij, waar we heerlijk buiten onze sandwiches en salades konden eten.Met deze goede bodem konden we wel weer een winery aan! We kwamen uit bij RossoBianco van Francis Ford Coppola, de regisseur van o.a. Apocalypse Now en The Godfather. Ook hier werden we hartelijk ontvangen.

En voor Gerard was er een kopje koffie.De Coppola wijnproeverij werd flink verbouwd, maar we konden nog steeds proeven, en genieten van de wijngaarden buiten.

Hik! Toen we uitgeproefd waren bij Francis, kwam de moeilijke keuze van wat de volgende winery moest worden... Gelukkig was er voldoende keus, want wineries galore!
Bij de Family Wineries kocht ik nog een fles lekkere dessertwijn.Het was inmiddels al vijf uur, en alle wineries gingen sluiten. We reden door naar ons hotel in Ukiah, waar we na een frisse duik in het zwembad konden genieten van een lekkere Indiase/Nepalese maaltijd.

De volgende dag gingen we dan toch eindelijk echt naar Anderson Valley. Als tegenwicht voor alle wijn van gisteren begonnen we met een bier-proeverij, bij de Anderson Valley Brewing Company in Boonville. In Boonville wordt een geheime taal gesproken, het Boontling. Het is een soort Engels, maar alle werkwoorden en zelfstandige naamwoorden zijn compleet anders. Zo konden de Boontlers met elkaar spreken zonder dat vreemdelingen er iets van snappen. Maar na een paar glaasjes bier spraken wij het ook vloeiend hoor!

We namen met zijn drieen (Gerard was de Bob zodat Bob geen Bob hoefde te zijn) 1 tasting met vijf kleine glaasjes bier. We kregen er ook een schaal pinda's in de dop bij, dus het werd een gezellige bende.
De Boonville Brewery is ook bekend om zijn Disc Golf (golf met frisbees) Course. Je kon er frisbees in allerlei kleuren kopen!Wijn op bier, geeft plezier, dus de volgende stop was weer een winery. Bij de Brutocao Cellars konden we ook weer allerlei lekkere druivensapjes proeven en kopen. En de tuinen rondom de winery waren ook erg mooi, hoor.
In een dorpje kochten we lekkere broodjes en flesje fris voor de lunch. We aten die op een picnic tafel in het Hendy Woods State Park, een eindje verderop.Tijd voor een wandeling tussen de grote Coast Redwoods (Sequoia sempervirens), de hoogste bomen van de wereld.
De kust-Sequoia bomen groeien in een smalle strook langs de westkust van Noord Amerika. De allerhoogste Sequoia is de Hyperion, in het Redwood National Park, een stukje ten noorden van Anderson Valley. De boom werd pas in 2006 ontdekt, en hij bleek 115 meter hoog te zijn. De bomen in het Hendy State park zijn niet zo hoog, maar wel erg mooi, dankzij de groene laag mos en klavertjes op de grond.

Zoals in elk mooi bos, kwam je ook hier hele bijzondere dingen tegen. Varens die groeien in een omgevallen boom, holle bomen, en een treehugger.

Na een leuke wandeling tussen de hoge bomen stonden we ineens op een open vlakte met een weids uitzicht op de glooiende heuvels. Als je achterom keek zag je helemaal niet dat er zulke hoge bomen stonden. De buitenste laag bomen zijn geen sequoia's, maar "gewone" coniferen en loofbomen.
Onze alcoholspiegel was intussen alweer aardig naar nul gedaald, dus we besloten dat het tijd was voor onze laatste winery van dat weekend. We kwamen uit bij de Navarro Vineyards, waar we weer allerlei lekkere wijnen konden proeven. En na afloop kochten we een mooi flesje en een stukje kaas, om lekker buiten in de namiddagzon van te kunnen genieten.

We besloten deze heerlijke dag met een diner in het Boonville Hotel. Een beetje dure tent, zo in een simpel dorpje, maar met een mooie, grote tuin, waar je lekker in kon dwalen. We moesten even wachten tot onze tafel klaar was, dus konden we lekker plantjes kijken en genieten.

Het diner was lekker, al was het jammer om afscheid te moeten nemen van Gon en Bob, die verder naar het noorden zouden trekken. Gerard en ik moesten helaas terug naar huis.....


No comments: