Saturday, July 19, 2008

Bosbranden

Ik loop alweer een beetje achter, maar toch nog even een korte blog over de recente bosbranden in California. Elk jaar zijn er hier wel branden, maar die zijn meestal in het zuiden (bij Los Angeles), en later in het seizoen.

Dit jaar begonnen de branden al in mei, na een heel droog voorjaar. En ze kwamen wel heel dichtbij, toen in mei een grote bosbrand uitbrak iets ten noorden van Santa Cruz. De Summit Fire (elke brand krijgt hier een naam, net zoals bij hurricanes) verzwolg 4200 acres en bijna 100 huizen. We zagen geen vlammen, maar de Bay Area was een aantal dagen gehuld onder een dikke deken van rook.

De Summit Fire was nog niet bedwongen toen er op 20 juni door een rare, droge onweersbui, meer dan 2000 branden uitbraken verspreid over heel California. Een aantal daarvan kon snel worden geblust, maar sommige branden waren zo groot dat het weken duurde om ze te bedwingen.

Hier zie je hoe California er vanuit de lucht uitzag (de rode stipjes geven aan waar de branden waren):Vandaag (19 juli) waren er nog steeds bijna 40 branden gaande. Arme brandweermannen (m/v)!

No comments: