Tuesday, November 04, 2008

GObama


Vanavond was een historisch moment: Barack Obama wordt de nieuwe president van de USA. De beelden van de menigtes in Chicago en New York, de tranen in de ogen van velen, mensen van allerlei huidskleuren die elkaar omhelsden, het was een emotioneel gezicht.

Wij mogen helaas (nog?) niet stemmen, want we zijn geen Amerikaans staatburger. Maar we hadden natuurlijk wel onze voorkeur.....! Dus ook hier was het feest.

Serge kwam vanavond eten, en ik had een Red&Blue Dinner gemaakt. Vooraf rode bietjes met blue cheese, daarna biefstuk met blue cheese saus en rode kool, en toe blueberries en raspberries met puddinkjes. Tja, veel blauwe kaas, maar dat is het enige blauwe eten dat ik kon vinden.

Intussen stond de tv aan met de nieuwsshows, en al snel werd duidelijk dat Obama met 51% van de hoofdelijke stemmen en met tweederde meerderheid van de staten had gewonnen. Dat deze twee getallen zo veel verschillen heeft te maken met het vreemde Amerikaanse kiessysteem waarbij alle stemmen per staat naar de winnende kandidaat gaan.

We moeten nog even een paar maandjes wachten voordat Obama echt aan de slag kan. Er valt heel wat puin te ruimen.

No comments: