Saturday, September 27, 2008

Google Street View

Sinds ruim een jaar heeft Google Maps een leuke feature: Google Street View (GSV). Een Google auto met een 360° camera komt door een straat rijden, en maakt voortdurend foto's. De foto's worden dan gepubliceerd op Google Maps.


De San Francisco Bay Area, waar wij wonen, is inmiddels bijna volledig gefotografeerd, een enorme klus! Maar ja, Google is dan ook vlak bij ons huis, dus het is logisch dat ze hier in de buurt begonnen zijn. En de rest van Amerika gaat ook hard, hoor.

Europa is nog niet aan de beurt, behalve Frankrijk, waar een Google team de route van de Tour de France 2008 gefotografeerd heeft.

Hoe werkt het? Tik in Google of Google Maps een adres in. Bijvoorbeeld het adres van de Veteran's Hospital, waar ik werk: 3801 Miranda Ave, Palo Alto, CA. Klik nu rechts bovenin op Street View. Deze knop is alleen zichtbaar als er op de kaart ook daadwerkelijk iets in Street View te zien is, dus het werkt nog niet in Nederland.

Als het goed is hebben nu bepaalde straten een blauw randje, en zie je een poppetje in beeld. Klik op het poppetje en je ziet een "streetview" foto, Je kunt de foto ook Full Screen maken. Als je op de pijlen klikt kun je door de straat rijden, ronddraaien, keren, omhoog kijken, omlaag, etc. Het is alsof je door de straat rijdt.

Uiteraard hebben mensen al geprotesteerd, omdat ze vinden dat hun privacy geschaad wordt. De foto's waren erg scherp, en je kon kentekens lezen en gezichten herkennen. Google heeft inmiddels enkele frames verwijderd, bijvoorbeeld waar een auto door de politie was aangehouden, en heeft ook gewerkt aan programma's die gezichten "blurry" maken. De nieuwere foto's zijn ook een stuk minder scherp.

Uiteraard zijn er diverse sites met Google Street View Sightings. De leukste vind ik deze site, waar de top 15 te zien is. Die site was al een week na de lancering van GSV in de lucht, dus kennelijk zijn er mensen die gelijk aan het "rijden" gegaan zijn. Dat zou ik nou nooit doen. Hum. Kuch.

Maar nu komt het leukste. Onze straat was als een van de laatste hier aan de beurt, dus we keken er naar uit om gefotografeerd te worden. Op een dag stond Gerard de auto in te laden (we zouden dat weekend naar Yosemite gaan), en toen reed de GSV auto ineens voorbij. Hij was te verbouwereerd om te zwaaien, dus hij staat een beetje raar op de foto, en eigenlijk helemaal niet herkenbaar want blurry gemaakt, maar toch! Het telt. Ik zet hier expres niet ons adres op, maar als het goed is heb je dat wel ergens. Nummer 650 werkt het beste! Daar staat Gerard een beetje tussen de berken in, maar doe het hem maar eens na: op de foto in Street View.
En als dat nog niet genoeg is, staat nu ook mijn broer Arjan op GSV. Google bestaat vandaag 10 jaar (en er is ook iemand anders die vandaag zijn verjaardag viert!), en voor die gelegenheid waren alle Googlers uitgenodigd om buiten op de stoep te gaan staan om naar de GSV auto te zwaaien. Type in "1662 Amphitheatre Pkwy Mountain View CA" in GSV, draai een rondje tot je de zwaaiende Google werknemers ziet, en daar staat hij, twee plekjes rechts van de man met de rode ballon! En als dat niet lukt, dan is hier het plaatje te zien:


8 comments:

Unknown said...

hoi hoi elies,
was ik weer en ik heb genoten en weer wat geleerd over google maps, zal er morgen even voor gaan zitten en je proberen te spotten..eng he? hier alles naar wens in groningen,
liefs, Caroline

Anonymous said...

Zo'n auto met camera is ook gesignaleerd in Apeldoorn. De beelden zijn echter nog niet online!

- Rudi said...

Ook in Rijswijk is de Google Camera auto gesignaleerd...

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Unknown said...


Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you! facebook login facebook login

E Visa of Turkey said...

Thanks for your thoughts. Travelers can apply online for their Turkish visa. e Visa of Turkey can get online via Turkish visa.By the time your application is complete, this new system has made visa processing easy and cost-effective for tourism and business travel in Turkey.

kenya business visa said...

Nice post. Thank you for this work. The travelers need to apply visa for Kenya business visa through online visa application. Check the details and read the guidelines before you fill up the application form.

Allen smith said...

You wrote a blog post that proved to be very valuable to me, and I look forward to reading more of your work in the future. Travelers have a question: do US citizens need visa to go to India? The answer is yes. Travelers can get information directly for e-visas online. In order for visa applications to be submitted online quickly and conveniently, the Indian government developed an online application.