Thursday, March 10, 2011

Vragen en antwoorden

Maart alweer! De tijd vliegt voorbij. Ik ben druk geweest met werk, een science project met een  middelbare scholier, de tuin, en Yahoo Answers.

Yahoo Answers is erg verslavend! Hier kunnen scholieren, studenten, en andere nieuwsgierigen hun vragen stellen, in de hoop dat er iemand een antwoord op heeft. Er komt elke seconde wel weer een nieuwe vraag, maar gelukkig zijn er categorieen waarbinnen je kunt zoeken. Het verslavende element komt omdat je er punten mee kunt verdienen. Geen geld, alleen de eer. Als je een vraag stelt, kost dat een paar punten, maar als je een vraag beantwoordt, krijg je een punt. Kies je een "Best Answer" uit, dan krijg je als vraagsteller je punten weer terug, en de beantwoorder krijgt er 10 punten voor. Ik ben sinds een jaar of 2 actief - bij vlagen. Op dit moment zit ik weer in een vlaag! Ik zit nu op level 6, "slechts" 8000 punten verwijderd van het hoogste level, level 7, en ik ben "Top Contributor" in Biology, met 81% "Best Answer".

De meeste biologie-vragen zijn makkelijk te beantwoorden met een zoekactie in Google of Wikipedia. Het zijn duidelijk niet de meest handige internetters die hier een vraag stellen. Wikipedia is steeds beter aan het worden, en de Engelse versie heeft heel veel onderwerpen over de meest ingewikkelde processen, enzymen, genetische afwijkingen, of bacterien. Ik kan er heel vaak vinden wat ik zoek. Andere vragen zijn lastiger, varierend van "Ik wil een science project doen met planten en het moet morgen af zijn", tot "waarom werkte mijn aardbeien DNA extractie niet?" (zonder verdere details).

Ik vind het vooral leuk om vragen te beantwoorden van scholieren die vragen hoe ze een carriere in biologie moeten aanpakken, of om ingewikkelde vragen uit te leggen. Dat geeft heel veel voldoening, vooral als ik de volgende ochtend een paar Best Answers in mijn email box vind.

Er zijn natuurlijk ook een paar categorieen waar ik me niet aan waag. De sectie Psychologie bijvoorbeeld zit vol met wazige verhalen en grappenmakers ("trolls"), en de Physics en Mathematics afdelingen hebben vragen die ik helemaal niet begrijp, laat staan dat ik er een antwoord op zou weten. Hier, deze kwam net binnen: "Express 02-root3 *i in polar form and hence solve (z-2+i)^2 in exact cartesian form?"

Answers, anyone?

No comments: