Wednesday, January 04, 2006

Elies in het nieuws!

Mag ik even opscheppen? Deze week komt mijn eerste echte publicatie uit. Afgelopen zomer had ik al bericht over onze publicatie in Science, waarin wij de darmflora van drie gezonde mensen hadden onderzocht. Maar van dat artikel was ik "slechts" tweede auteur.

Van de publicatie waar ik nu over ga vertellen ben ik eerste auteur. We hebben gekeken naar de magen van 23 vrijwilligers, en vonden daar verrassend veel verschillende bacteriesoorten.


Het was al een jaar of 20 bekend dat de bacterie Helicobacter pylori in de maag kan wonen, maar omdat de maag zo zuur is, nam men aan dat niet veel andere bacterien daar kunnen overleven. In onze studie vonden we echter 128 verschillende soorten! Helicobacter was de meest voorkomende maar we vonden nog heel veel andere bacterien. Dit is de eerste keer dat op zulke schaal DNA onderzoek is gedaan naar de menselijke maagflora.

Het artikel was begin december geaccepteerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), en ik ben de dagen vlak voor ons vertrek druk bezig geweest met het bekijken en corrigeren van de drukproeven. PNAS had besloten om een persbericht uit te geven, en toen ik vandaag terug op het werk was, stonden er veel emailtjes van reporters in mijn Inbox. Helaas hadden de reporters bijna allemaal een deadline van 2 januari, dus dat was al geweest. Jammer dat het persbericht nu net tijdens mijn vakantie was uitgebracht!

Maar het was natuurlijk wel erg leuk dat er gisteren (3 januari) op de voorpagina van het tweede katern van de San Jose Mercury News een artikel aan mijn onderzoek was gewijd! Deze tekst, geschreven door Glennda Chui, is inmiddels door heel veel online nieuwssites overgenomen. En inmiddels staat er ook een stukje op VPRO's Noorderlicht, geschreven door Elmar Veerman, in het Nederlands. Vandaag heb ik ook nog gesproken met een journalist uit Wisconsin, die er ook nog een stukje aan gaat wijden.

Spannend hoor, allemaal. Ik heb heel veel bewondering voor die wetenschapsjournalisten, die van een ingewikkeld research-artikel toch een leesbaar stukje kunnen schrijven. En ik vind het geweldig om even te kunnen genieten van mijn "moment of fame". Nou ja, morgen ga ik weer gewoon aan het werk hoor!

No comments: