Tuesday, January 03, 2006

A white Christmas

We zijn weer terug! De afgelopen twee weken waren we in Nederland (en Duitsland), waar we de feestdagen hebben doorgebracht met onze familie. We hebben genoten van de Nederlandse gezelligheid, ons ongans gegeten aan kerstkrans, haring, kroketten en kerststol, gewinkeld in Amsterdam, Kolonisten van Catan gespeeld (“Steden zijn de sleutel tot ontwikkeling”), “Oh Holy Night” gezongen met mijn oude koor-vrienden tijdens de afwas, kou geleden in de sneeuw (ja, we zijn nu officieel verwekelijkt), vuurwerk afgestoken, en heel veel vrienden gesproken.

We hebben geslapen op 4 verschillende adressen, en hebben in onze huurauto heel wat kilometers afgelegd. Om een idee te geven van ons programma, hier is een opsomming van alle plaatsen waar we de afgelopen twee weken zijn geweest:

Gouda
München
Gouda
Amsterdam
Nijverdal
Almelo
De Lutte
Nijverdal
Enkhuizen
Heiloo
Gouda
Utrecht
St. Michielsgestel
Malden
Nijverdal
Markelo
Apeldoorn
Gouda

We hebben dus weer heel veel van het Nederlandse landschap gezien. Prachtig, vooral de tweede helft van de vakantie, met al die sneeuw. Op onze rit van Nijverdal naar Heiloo zijn we door de Flevopolders gereden, en over de dijk Lelystad-Enkhuizen. Een omweg, maar we hadden wat extra tijd, en zin in een mooi stukje Nederland. En het was mooi, met prachtige ijslandschappen, weidse polders en moderne windmolens (bijgaande foto komt van de Windturbines in Flevoland site).
Onderweg, tijdens al die autoritten, hebben we de Top 2000 op Radio 2 trouw gevolgd, en vooral veel meegezongen. Maar die nummer 1....?

In München bezochten we S&C, een Duits-Grieks stel dat we hier in de VS hebben leren kennen. De man is een patholoog die op Stanford heeft gewerkt, en zijn vrouw heeft intussen in San Francisco rechten gestudeerd. Na drie jaar zijn ze afgelopen voorjaar weer terugverhuisd naar München, waar ze een appartement aan de rand van de binnenstad hebben. Ze hadden ons uitgenodigd voor een bezoekje. We zijn er met de nachttrein heengegaan, en dat beviel goed. We konden in Utrecht opstappen om 21.30 en waren de volgende ochtend om 7.15 in München. We hadden een klein 2-persoons slaapcompartiment, klein maar efficiënt ingericht, met een wastafel en twee goede bedden boven elkaar. München was prachtig, mooie gebouwen, schitterende winkels, diverse kerstmarkten. Er viel zelfs sneeuw, dus wij kwamen gelijk in de kerststemming (dat was in Californië nog niet zo gelukt). We kregen een lange rondleiding door de binnenstad waarbij een bezoek aan het Hofbrauhaus natuurlijk niet mocht ontbreken. De volgende dag zijn Gerard en ik samen naar het Deutsches Museum geweest, een immens groot wetensschapsmuseum met tentoonstellingen over Einstein, metalen, bruggen, glas, keramiek, papier, enzovoort. Er was zelfs een hele afdeling gewijd aan de mijnbouw, in de kelder, waarbij we door mijnen uit verschillende tijdperken (18e eeuw, modern) liepen.

Na ons bezoek aan München keerden we weer terug naar Gouda, waar we de kerstdagen bij mijn ouders hebben doorgebracht. Mijn broer en zijn gezin waren ook over uit de VS (na een lange omweg via India), zodat we er allemaal waren. Druk maar gezellig.

Oudejaarsavond waren we bij Harry (Gerard’s broer) en Ingrid in Nijverdal. Ze hadden heerlijke oliebollen gebakken, waarbij vooral de rookworst-oliebol bijzonder in de smaak viel. Klinkt misschien raar, maar verrassend lekker. Natuurlijk hebben we Youp gekeken (leuk) en daarna het vuurwerk, dat in grote hoeveelheden in de straat werd afgestoken.

We vonden het geweldig dat we zoveel mensen hebben gezien, maar we realiseren ons ook dat we heel veel mensen niet hebben kunnen bezoeken. Hopelijk hebben jullie daar begrip voor. In ieder geval hebben wij een geweldige tijd gehad. Bedankt allemaal voor de warme gastvrijheid, de leuke cadeaus, en de vele kerstkaarten! En uiteraard de beste wensen en een heel gelukkig 2006 toegewenst!

No comments: