Sunday, July 23, 2006

De Chinese Bruiloft

Nog maar net terug in de VS, hadden we alweer een bruiloft. Dit keer was het een collega van Gerard. Het was een Chinese bruiloft. Het bruidspaar, Gregory en Sherleen (beiden van Chinese afkomst maar woonachtig in de VS), waren officieel al getrouwd in maart, en gaven nu een groot feest voor al hun familie en vrienden. Het feest was in Emeryville, iets ten noorden van Oakland, op ongeveer een uur rijden van ons.

We verheugden ons erg op de autorit, want de temperatuur hier was tegen de veertig graden (in de schaduw). Ons huis heeft geen airco, maar de auto wel! Dus het ritje naar Emeryville was heerlijk, en we kwamen fris aan bij het restaurant. Het feest was in het Hong Kong East Ocean Restaurant, een Chinees restaurant aan het water.

Het bleek een gigantisch feest, met wel 500 gasten! Ik geloof niet dat ik ooit op zo'n grote bruiloft ben geweest! Het bruidspaar verwelkomde ons bij de ingang. Ze waren gekleed in de traditionele westerse kleding: De bruidegom in een zwart pak en de bruid in een witte trouwjurk. Maar later op de avond had Sherleen een rode Chinese jurk aan. Rood is de traditionele Chinese kleur voor bruiloften. De trouwkaart was dan ook rood, in een rode envelop, met goudkleurige letters. Na het begroeten van het bruidspaar konden we gelukwensen schrijven op een rood laken dat over een tafel lag. Maar er was ook een gastenboek en een ingelijste foto van het paar waar we met witte stift nog wat konden opschrijven.

De grote eetzaal was propvol met een stuk of 60 tafels, elk voor 10 personen. Bij de ingang hadden we gehoord dat we aan tafel 8 zaten. Onze tafel stond in een hoek van het restaurant met nog drie andere "Lumileds" tafels, dus we zaten met allemaal collega's van Gerard. De zaal had grote ramen en keek prachtig uit over de baai. Je zag de haven van Alameda, de Bay Bridge, met daarachter San Francisco. Op de website van het restaurant staat een "Virtual Tool" (ha ha ha! Leselvelen gewenst) van de eetzaal.

Langzamerhand stroomden de 500 gasten binnen. Na een uurtje of zo kwam het bruidspaar binnen. De bruid had nu haar rode jurk aan, en de bruidegom een wit pak. We zaten zo ver weg dat we ze nauwelijks konden zien! Toen het bruidspaar was gaan zitten, volgde er een lange reeks aan toespraken, half in het Engels en half in het Chinees, maar door de slechte microfoon konden we er niet veel van verstaan.

Het duurde dus wel even voordat we iets te eten kregen. Maar daarna volgden de gerechten elkaar in hoog tempo op. We begonnen met "barbeque assortment" van lekker vleesjes, inktvis, en jellyfish, daarna kwamen groenten met krabvlees, pekingeend, duif, kreeft, vis, rijst, en mangopudding toe. Alles kwam heel snel na elkaar. Dat moet toch een hele organisatie zijn met zoveel mensen, maar het ging goed. Niet idereen was even gelukkig met de voedselkeuze (vooral de duif met kop er nog aan was een beetje veel van het goede) maar ik heb heerlijk gegeten! En we hadden de pudding nog niet op, of we kregen alweer een stuk taart van de gigantische bruidstaart geserveerd.

Tijdens de maaltijd ging de zon onder in de zee, en we genoten van het uitzicht. Om een uur of 10 was de maaltijd afgelopen en ging iedereen weer naar huis. Het bruidspaar stond weer opgesteld bij de ingang, en we kregen allemaal nog een stuk taart en een cadeautje (doosje met daarin een beschilderde zwarte bal met geurende bloem). We waren dus vroeg thuis!

No comments: