Sunday, October 08, 2006

Fleet Week

Gisteren ben ik naar de Fleet Week in San Francisco geweest. Ons lab was uitgenodigd door Emily, die anderhalf jaar op ons lab heeft gewerkt, en net begonnen is aan haar AIO opleiding aan UCSF. Samen met haar vriend Ryan en hond Bentley is de afgelopen maand naar San Francisco verhuisd, waar ze een "loft" gekocht hebben. Ze gaf 's avonds een housewarming party, maar ze vond het leuk om overdag eerst iets in San Francisco te gaan doen.

Het was Fleet Week in San Francisco, een jaarlijks terugkerend evenement van de US Navy. Zaterdag was de meest spectaculaire dag, en het weer was prachtig, 25 graden met een strakblauwe lucht. We gingen met een kleine groep met de bus naar de Waterfront, waar het al zwart zag van de mensen. We vonden 80 dollar voor een betaalde zitplaats toch iets te prijzig, dus we moesten het met een staanplaats doen. Helaas was er niet veel te zien vanaf de gratis plaatsen, omdat de tenten met "VIP seats" voor onze neus stonden.

Eerst was er de Red Bull Air Race. In het water van de Bay stonden grote 20-meter hoge witte pylonen, waar de piloten tussendoor moesten vliegen. De pylonen staan 10 tot 14 meter uit elkaar, en de vliegtuigjes vliegen ca. 300 km per uur, dus het is bijzonder ingewikkeld om daar precies tussendoor te vliegen. Het leek een beetje op hindernisspringen voor paarden, want de vliegtuigen moesten volgens een bepaalde route vliegen, in de snelste tijd. Tussen de pilonen met een blauwe streep moesten ze rechtdoor vliegen (vleugels horizontaal), en tussen de rode strepen juist op zijn kant (vleugels verticaal). De piloten vliegen in kleine, 1-persoons vliegtuigjes, die erg wendbaar zijn. Het was geweldig leuk om naar te kijken. Helaas vlogen de vliegtuigen erg laag, en stonden de VIP tenten voor onze neus, dus we zagen niet zoveel. Gelukkig was er een groot scherm, waar we alles goed op konden volgen. De meeste vliegtuigjes hadden camera's op de vleugels, en er hingen twee helicopters in de lucht, dus we kregen beelden te zien vanuit alle mogelijke hoeken. En af en toe zagen we de vliegtuigen in het echt, als ze spiralend omhoog vlogen of recht naar beneden, onderdeel van het parcours. Hier is een amateurvideo van 1 van de vluchten. En ik heb van het internet ook wat foto's gestolen, die een goed beeld geven. Op de tweede foto kun je ons misschien wel zien staan. We staan bij de Ryder Truck links in beeld, onder de tweede (blauwe) nep-pylon op het vasteland.


Daarna begon de Navy Airshow. Eerst kwamen er wat militaire vrachtvliegtuigen, terwijl er sentimentele Amerikaanse muziek werd gespeeld. "Give it all for the boys and girls of our Navy." Niet echt mijn smaak....

Daarna kwam er gelukkig weer een leuke show van Sean Tucker van Team Oracle die in een rood vliegtuigje met dubbele set vleugels allerlei acrobatische toeren uithaalde. Hier weer een link naar een stukkie video.
Maar het allergaafst waren toch wel de Blue Angels, zes straaljagers van de Amerikaanse marine, die met hels kabaal over de stad vlogen. Eerst vliegen ze heel erg dicht bij elkaar, dan opeens splitsen ze op. Terwijl je probeert je te concentreren op 1 klein stipje in de lucht, vliegt er dan opeens een andere onverwacht over je heen. Echt supergaaf. Op het web vond ik deze amateurvideo van een San Francisco show in 2003, maar die was vergelijkbaar met die van gisteren. En ook de volgende foto's zijn niet van mij, maar veel beter dan ik ze ooit had kunnen maken.1 comment:

Anonymous said...

He grappig. Wij waren er op de tweede dag en hebben ook een video gemaakt.
http://usadutch.com/blips/2006/10/09/blue-angels-san-francisco-bay/