Tuesday, October 10, 2006

Twinkies

Ondanks het feit dat we hier al bijna vijf jaar wonen (!), en inmiddels redelijk Engels kunnen spreken, zijn er toch regelmatig momenten dat ik geen idee heb waar mijn Amerikaanse collega's het over hebben. Er zijn zoveel dingen waar we niet mee opgegroeid zijn, maar die voor Amerikanen heel gewoon zijn. Zo heb ik nog nooit een aflevering gezien van The Brady Bunch, ben ik nog nooit naar een Monsters of Rock concert geweest, en had ik nog nooit een Twinkie geproefd. Maar in dat laatste is inmiddels verandering gekomen.


Elke Amerikaan weet wat een Twinkie is en ik dus nu ook! Een Twinkie is een klein cake-je, met een zeer zoete witte cremevulling van het type dat je vullingen doet scheuren. Je hebt het in twee happen weg, en er zitten veel te veel calorien in, maar het is onderdeel van de Amerikaanse cultuur, dus je moet het gewoon geproefd hebben.


Twinkies zijn individueel verpakt dus ze blijven lang goed. Er is zelfs een "urban legend" dat Twinkies decennia lang houdbaar zijn, en dat ze allemaal in de jaren 50 gemaakt zijn, en nog steeds verkocht worden. Maar volgens de firma Hostess, die de Twinkies maakt, is dat uiteraard een fabeltje.

Hostess maakt overigens nog meer heerlijkheden. Alle Hostess cake-jes zijn gebaseerd op het basismodel de Twinkie, en smaken min of meer hetzelfde, maar bij nadere inspectie zijn er toch kleine verschillen.

DingDongs - Twinkie van chocolade-cake met creme-vulling en chocolade-glazuur:HoHo's - Twinkie van opgerolde chocolade-cake met spiraalvormige creme-vulling en chocolade-glazuur:CupCakes - Twinkie van chocolade-cake met chocolade-vulling en chocolade-glazuur:Suzy Q's - gehalveerde Twinkie van chocolade-cake met creme-vulling:En dan zijn er nog de Zingers - Twinkies van gele cake met creme-vulling en gele glazuurlaag, of chocolade-cake met creme-vulling en chocolade-glazuur, of met raspberry-vulling en gekleurde sprinkels-glazuur - ARRRCHHH, ik zie de verschillen niet meer....:

De namen van al deze smulrolletjes zijn bijzonder lachwekkend, vooral toen mijn Amerikaanse collega's het over DingDongs en HoHo's hebben, en ik nog geen idee had waar het in 's hemelsnaam over ging.....! Maar goed, ik weet nu waar het over gaat.

Ik was al gewaarschuwd door mijn broer en collega's dat Twinkies bijzonder vies zijn, en dat alleen kinderen ze lekker vinden. Maar ik moet bekennen dat mijn eerste Twinkie-ervaring geen slechte was. OK, hij was erg zoet, en ik hoefde er niet nog een, maar hij deed zijn werk: het vulde de maag.

1 comment:

Gertjan Laurenssen said...

Heb ik weer wat geleerd van de Amerikaanse cultuur. Maar wij hebben Engelse drop pudding!(gjl013.blogspot.com)