Thursday, January 19, 2006

Publiceren en auteurschap

Rond de kerstdagen heb ik met spanning de zaak gevolgd rondom Hwang Woo Suk, de Zuid-Koreaanse wetenschapper. In de zomer van 2005 publiceerde hij een paper in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science, waarin hij en zijn medewerkers beschrijven hoe hij 11 stamcel-lijnen had gemaakt. Dit was een baanbrekend onderzoek, en er was veel aandacht voor. Het zou een eerste grote stap zijn op weg naar het genezen van heel veel ziektes. Hwang had al eerder grote wetenschappelijke publicaties geschreven, en was inmiddels uitgegroeid tot grote held van Zuid Korea.

Maar eind dit jaar bleek het onderzoek niet helemaal netjes te zijn uitgevoerd. Enkele laboratorium-medewerksters hadden eicellen gedoneerd voor het onderzoek, ondanks dat Hwang dat ontkend had. Hij schreef in de publicatie dat alleen anonieme vrouwen hadden gedoneerd, maar de medewerksters verklaarden dat ze onder druk van hun baas dit hadden moeten doen. En even later bekende een van de medeauteurs dat hij foto's had veranderd, en dat er helemaal geen 11 stamcellijnen waren. Hij had wat foto's gecopieerd en wat veranderd (zie plaatje hier links), zodat het net 11 verschillende foto's leken, op bevel van zijn baas Hwang. Nu het artikel was gepubliceerd had deze medewerker spijt, en bekende hij aan een nieuwszender wat hij van Hwang had moeten doen.

De wetenschappelijke wereld hield zijn adem in. Hwang reageerde met diverse persconferenties, waarin hij bekende dat de donaties niet helemaal volgens het boekje waren gegaan, en er waren per ongeluk wat foto's gecopieerd, maar hij bleef volhouden dat de cellijnen allemaal netjes gecloond waren. Hij zou het wel even bewijzen, door de experimenten opnieuw uit te voeren. Maar alle cellijnen bleken doodgegaan te zijn, en niemand kon ze meer kweken.

Andere medeauteurs begonnen nu ook te twijfelen aan het onderzoek. Zeker, zij waren medeauteur, maar niemand behalve Hwang had eigenlijk de proeven uitgevoerd. Een voor een begonnen de medeauteurs zich te distancieren van de studie. Een team van de Seoul National University, waar Dr. Hwang werkt, ontdekte dat er geen bewijs was voor de 11 cellijnen. Er waren er waarschijnlijk maar twee. De gepubliceerde foto's en DNA fingerprints waren afkomstig van maar 2 verschillende cellijnen, en alles was gecopieerd en vervalst. Uiteindelijk, vlak voor de kerst, moest Hwang het artikel terugtrekken. Maar in een persconferentie beweert hij nog steeds dat de resultaten echt waar zijn.

Dit is de grootste fraude in de wetenschappelijke wereld tot nu toe! Iedereen is toch wel geschokt, en men vraagt zich af hoe we in de toekomst dit soort frauduleuze artikelen kunnen verkomen. Had Science de fraude kunnen ontdekken? Nee, het artikel was goed geschreven, en de resultaten waren zeer opzienbarend. De reviewers (anonieme collega's die manuscripten ter beoordeling voorgelegd krijgen) hadden de vervalsingen ook niet kunnen vinden, want die beoordelen het artikel op zijn nieuws-waarde, en niemand gaat ooit controleren of de beschreven resultaten wel kloppen met de originele labjournaals en metingen.

Hoe kunnen we dan dit soort zaken voorkomen? Een van de ideeen is dat in de toekomst alle auteurs moeten verantwoorden wat hun bijdrage was aan het artikel. Zo wordt duidelijk wie het artikel geschreven heeft (de eerste auteur), wie de experimenten heeft uitgevoerd (eerste paar auteurs), wie er voor het lab en het geld heeft gezorgd (meestal de laatste auteur), en wat de bijdragen waren van de tussenstaande auteurs. Een goede zaak, want de volgorde van auteurschap is altijd een heet hangijzer, zo heb ik al diverse malen aan de lijve ondervonden. De eerste auteur krijgt immers vaak alle lof, maar het is niet altijd degene die het meeste werk gedaan heeft. Het vermelden van wie-wat-wanneer gedaan heeft, dwingt iedereen goed na te denken. Bovendien is het dan in dit soort fraude zaken duidelijk wie echt de verantwoording voor het uitvoeren van de experimenten heeft. Bij de bewuste publicatie van Hwang was het in eerste instantie niet duidelijk dat slechts 1 persoon de proefjes had gedaan, dat bleek pas na het ontdekken van de fraude.

Nou ja, zou deze nieuwe regel echt vervalsingen kunnen tegengaan? Ik betwijfel dat. Het maakt het wel lastiger om een auteurschap te krijgen puur op grond van positie, zoals helaas nog wel veel gebeurt. Veel gepensioneerde professors staan nog regelmatig als auteur vermeld, gewoon voor de eer, terwijl ze eigenlijk geen woord van de publicatie snappen. Het zou goed zijn als men echt elke bijdrage van elke auteur zou moeten verantwoorden.

Tot slot (het is nogal een lange serieuze blog geworden) nog dit:

De New York Times publiceerde van de week een klein stukje over auteurschap van wetenschappelijke publicaties (je moet je eerst - gratis- registreren; helaas). Het bevat een grappig plaatje van het (niet echt bestaande) tijdschrift Journal of Imaginary Genomics (klik op Check the Footnotes). Dit laat goed zien hoe sommige mensen heel weinig hoeven te doen om auteur te worden, terwijl de mensen die het echte werk doen soms op een minder belangrijke plaats komen. Erg grappig en helaas ook heel herkenbaar!

Friday, January 13, 2006

Nog meer Elies-in-het-nieuws!

Het is fantastisch! Na het persbericht twee weken geleden en het artikel in de Mercury News (zie vorige blog) hebben nog veel meer websites aandacht aan mijn onderzoek besteed. Sommige sites hebben de tekst van Glennda Chui van de Mercury News letterlijk overgenomen (dat mag, omdat het onder de publieke Knightridder persorganisatie valt), andere sites hebben weer hun eigen versie ervan gemaakt.

Hier zijn wat links (Engelstalig):
Mercury News : het originele artikel van Glennda Chui
Mednews.stanford.edu: wat Stanford er zelf over schreef
BBC News: The unknown world of the stomach
The Globe and Mail: Canadese site; tekst van Sheryl Ubelacker
HindustanTimes.com: uit India
Earthtimes.org: tekst van Thomas Blythe
JournalTimes.com: door David Steinkraus
AllHeadlineNews: tekst van Yvonne Lee
BioX.cn: Chinese site (tekts in het Engels!)
Live Science.com: tekst door Ker Than
In het Nederlands:
Noorderlicht van de VPRO: Nederlands-talig stuk over mijn onderzoek door Elmar Veerman
In het Duits:
Wissenschaft.de: Artenreichtum im sauren Milieu
de.news.yahoo.com: Im Magen leben mehr Bakterien als bisher bekannt
Science.orf.at: Magen ist ein Tummelplatz
DieWelt.de: Zahlreiche neue Bakterienarten im Magen entdeckt
Deutsches Aerzteblatt: H. pylori nicht der einzige Magenbewohner
Nog meer talen:
Axencia: Spaans
BBC Brasil.com: in het Portugees
UltimoSegundo: Portugees
Cienceapt.net: Portugees
En als klap op de vuurpijl ben ik vorige week ook nog eens live op de radio geweest, op de zender KCBS (onderdeel van CBS). Het was maar een 5 minuten durend gesprekje, maar het was wel heel spannend hoor. Ik kreeg de vragen niet van tevoren te zien, dus ik moest nogal improviseren. Het interview schijnt later op de dag nog een paar keer uitgezonden te zijn, dus het was kennelijk niet al te slecht.
OK, genoeg opgeschept voor vandaag.....!

Wednesday, January 04, 2006

Elies in het nieuws!

Mag ik even opscheppen? Deze week komt mijn eerste echte publicatie uit. Afgelopen zomer had ik al bericht over onze publicatie in Science, waarin wij de darmflora van drie gezonde mensen hadden onderzocht. Maar van dat artikel was ik "slechts" tweede auteur.

Van de publicatie waar ik nu over ga vertellen ben ik eerste auteur. We hebben gekeken naar de magen van 23 vrijwilligers, en vonden daar verrassend veel verschillende bacteriesoorten.


Het was al een jaar of 20 bekend dat de bacterie Helicobacter pylori in de maag kan wonen, maar omdat de maag zo zuur is, nam men aan dat niet veel andere bacterien daar kunnen overleven. In onze studie vonden we echter 128 verschillende soorten! Helicobacter was de meest voorkomende maar we vonden nog heel veel andere bacterien. Dit is de eerste keer dat op zulke schaal DNA onderzoek is gedaan naar de menselijke maagflora.

Het artikel was begin december geaccepteerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), en ik ben de dagen vlak voor ons vertrek druk bezig geweest met het bekijken en corrigeren van de drukproeven. PNAS had besloten om een persbericht uit te geven, en toen ik vandaag terug op het werk was, stonden er veel emailtjes van reporters in mijn Inbox. Helaas hadden de reporters bijna allemaal een deadline van 2 januari, dus dat was al geweest. Jammer dat het persbericht nu net tijdens mijn vakantie was uitgebracht!

Maar het was natuurlijk wel erg leuk dat er gisteren (3 januari) op de voorpagina van het tweede katern van de San Jose Mercury News een artikel aan mijn onderzoek was gewijd! Deze tekst, geschreven door Glennda Chui, is inmiddels door heel veel online nieuwssites overgenomen. En inmiddels staat er ook een stukje op VPRO's Noorderlicht, geschreven door Elmar Veerman, in het Nederlands. Vandaag heb ik ook nog gesproken met een journalist uit Wisconsin, die er ook nog een stukje aan gaat wijden.

Spannend hoor, allemaal. Ik heb heel veel bewondering voor die wetenschapsjournalisten, die van een ingewikkeld research-artikel toch een leesbaar stukje kunnen schrijven. En ik vind het geweldig om even te kunnen genieten van mijn "moment of fame". Nou ja, morgen ga ik weer gewoon aan het werk hoor!

Tuesday, January 03, 2006

A white Christmas

We zijn weer terug! De afgelopen twee weken waren we in Nederland (en Duitsland), waar we de feestdagen hebben doorgebracht met onze familie. We hebben genoten van de Nederlandse gezelligheid, ons ongans gegeten aan kerstkrans, haring, kroketten en kerststol, gewinkeld in Amsterdam, Kolonisten van Catan gespeeld (“Steden zijn de sleutel tot ontwikkeling”), “Oh Holy Night” gezongen met mijn oude koor-vrienden tijdens de afwas, kou geleden in de sneeuw (ja, we zijn nu officieel verwekelijkt), vuurwerk afgestoken, en heel veel vrienden gesproken.

We hebben geslapen op 4 verschillende adressen, en hebben in onze huurauto heel wat kilometers afgelegd. Om een idee te geven van ons programma, hier is een opsomming van alle plaatsen waar we de afgelopen twee weken zijn geweest:

Gouda
München
Gouda
Amsterdam
Nijverdal
Almelo
De Lutte
Nijverdal
Enkhuizen
Heiloo
Gouda
Utrecht
St. Michielsgestel
Malden
Nijverdal
Markelo
Apeldoorn
Gouda

We hebben dus weer heel veel van het Nederlandse landschap gezien. Prachtig, vooral de tweede helft van de vakantie, met al die sneeuw. Op onze rit van Nijverdal naar Heiloo zijn we door de Flevopolders gereden, en over de dijk Lelystad-Enkhuizen. Een omweg, maar we hadden wat extra tijd, en zin in een mooi stukje Nederland. En het was mooi, met prachtige ijslandschappen, weidse polders en moderne windmolens (bijgaande foto komt van de Windturbines in Flevoland site).
Onderweg, tijdens al die autoritten, hebben we de Top 2000 op Radio 2 trouw gevolgd, en vooral veel meegezongen. Maar die nummer 1....?

In München bezochten we S&C, een Duits-Grieks stel dat we hier in de VS hebben leren kennen. De man is een patholoog die op Stanford heeft gewerkt, en zijn vrouw heeft intussen in San Francisco rechten gestudeerd. Na drie jaar zijn ze afgelopen voorjaar weer terugverhuisd naar München, waar ze een appartement aan de rand van de binnenstad hebben. Ze hadden ons uitgenodigd voor een bezoekje. We zijn er met de nachttrein heengegaan, en dat beviel goed. We konden in Utrecht opstappen om 21.30 en waren de volgende ochtend om 7.15 in München. We hadden een klein 2-persoons slaapcompartiment, klein maar efficiënt ingericht, met een wastafel en twee goede bedden boven elkaar. München was prachtig, mooie gebouwen, schitterende winkels, diverse kerstmarkten. Er viel zelfs sneeuw, dus wij kwamen gelijk in de kerststemming (dat was in Californië nog niet zo gelukt). We kregen een lange rondleiding door de binnenstad waarbij een bezoek aan het Hofbrauhaus natuurlijk niet mocht ontbreken. De volgende dag zijn Gerard en ik samen naar het Deutsches Museum geweest, een immens groot wetensschapsmuseum met tentoonstellingen over Einstein, metalen, bruggen, glas, keramiek, papier, enzovoort. Er was zelfs een hele afdeling gewijd aan de mijnbouw, in de kelder, waarbij we door mijnen uit verschillende tijdperken (18e eeuw, modern) liepen.

Na ons bezoek aan München keerden we weer terug naar Gouda, waar we de kerstdagen bij mijn ouders hebben doorgebracht. Mijn broer en zijn gezin waren ook over uit de VS (na een lange omweg via India), zodat we er allemaal waren. Druk maar gezellig.

Oudejaarsavond waren we bij Harry (Gerard’s broer) en Ingrid in Nijverdal. Ze hadden heerlijke oliebollen gebakken, waarbij vooral de rookworst-oliebol bijzonder in de smaak viel. Klinkt misschien raar, maar verrassend lekker. Natuurlijk hebben we Youp gekeken (leuk) en daarna het vuurwerk, dat in grote hoeveelheden in de straat werd afgestoken.

We vonden het geweldig dat we zoveel mensen hebben gezien, maar we realiseren ons ook dat we heel veel mensen niet hebben kunnen bezoeken. Hopelijk hebben jullie daar begrip voor. In ieder geval hebben wij een geweldige tijd gehad. Bedankt allemaal voor de warme gastvrijheid, de leuke cadeaus, en de vele kerstkaarten! En uiteraard de beste wensen en een heel gelukkig 2006 toegewenst!