Monday, March 08, 2010

Op hol

De Toyota Prius is al een paar jaar een grote hit in het milieubewuste California. Vijf jaar geleden reden hier nog heel veel Hummers rond. Maar sinds de benzine hier ook een stuk duurder is geworden zijn die benzineslurpers stilletjes aan verdwenen. Niet dat de benzine echt duur is hier, vergeleken met Europa. In Nederland betaal je nu zo'n 1.50 euro voor een liter Euro95; hier in Sunnyvale is het $ 3.00 voor een GALLON. Omgerekend is dat 58 eurocent per liter! Wij Nederlanders lachen ons nog steeds slap aan de pomp, maar voor Amerikanen is dat een hoop geld.

Veel tree-hugging Californiers hebben dus een hybrid auto aangeschaft en de Toyota Prius is verreweg het populairst. Het lijkt wel of 1 op de 10 auto's een Prius is, zoveel zie je er hier.



Maar ik denk dat dat snel gaat veranderen. Verschillende Toyota modellen vertonen vreemde kuren en er zijn al een heleboel recalls geweest. En vandaag las ik het alarmerende verhaal van een man wiens Prius ineens 145 km/h ging rijden. De chauffeur probeerde te remmen, maar de Prius wist van geen stoppen. Hij belde 911 en een politieauto kon hem inhalen en instructies geven, zodat de auto eindelijk langzaam stopte. Gelukkig was het een hybrid auto, dus is er hopelijk weinig benzine verbrand tijdens deze stunt.

Ik denk dat ik toch maar geen Prius ga kopen.

No comments: