Monday, March 15, 2010

Census

In Nederland hebben we een Burgelijke Stand. Met 1 druk op de knop weet onze premier of koningin hoeveel Nederlanders in ons land wonen, en in welke stad. Alles staat netjes in de computer.

Maar hier in de VS gaat dat heel anders. Er is hier geen burgerlijke stand, dus het precieze aantal US Citizens is niet bekend. De Department of Motor Vehicles (die de rijbewijzen en kentekenplaten uitdeelt) heeft wel een adressen bestand, maar dat wordt helemaal niet gekoppeld aan andere instanties. Toen we in Sunnyvale gingen wonen, hoefden we ons niet in de gemeente in te laten schrijven, en dat voelde heel vreemd.

De enige manier om te weten te komen hoeveel Amerikanen er in het land en per stad wonen is door middel van een VOLKSTELLING. Een volkstelling? Gebeurt dat nog? Dat is toch meer uit de tijd van het kerstverhaal, zou je denken. "En het geschiedde in diezelfde dagen dat er een gebod uitging van Keizer Augustus, dat de alle inwoners van het land geteld zouden worden.....". Maar inderdaad, zo gaat het nog steeds hier in de VS. Elke 10 jaar is er een census, een volkstelling.

De laatste US census was in 2000, 1 jaar voordat we hier gingen wonen, dus officieel zijn we nog nooit meegeteld. We vonden het daarom heel spannend dat er dit jaar een census zou plaatsvinden.

En vandaag lag de envelop in de bus! Het is een formulier met 10 vragen, eigenlijk niets bijzonders. Vraag 1 is uiteraard: hoeveel mensen wonen er op dit adres? Je mag mensen die in de gevangenis of in een verpleegtehuis wonen niet meetellen, anders worden ze dubbel geteld. De andere vragen gaan over de naam, leeftijd, en "ras" van de personen in het huishouden, en of je het huis huurt of bezit.

Stiekem lijkt het me wel leuk om iets heel raars in te vullen. "Er wonen hier 10 mensen, allemaal geboren op 29 februari 2010" of zoiets. Maar ja, we gaan het toch maar gewoon eerlijk invullen.Toch raar, zo'n volkstelling. Soms lijkt de Verenigde Staten zo'n modern land. Maar dit is toch wel erg ouderwets. Er is in 2000 jaar niet veel veranderd.

1 comment:

Unknown said...

now you are one of them... of ze al niet wisten wie je was, wat je eet en denkt en doet de hele dag....(big brother is watching you, nietwaar?) of zit hier weer een andere uitleg achter.. ach ja, dit soort gedachten krijg ik de laatste tijd steeds vaker nu ik me in de wereld van de psychiatrie verdiep.... groetjes uit groningen waar een echt zaterdagsfeertje heerst, Caroline