Monday, March 15, 2010

Census

In Nederland hebben we een Burgelijke Stand. Met 1 druk op de knop weet onze premier of koningin hoeveel Nederlanders in ons land wonen, en in welke stad. Alles staat netjes in de computer.

Maar hier in de VS gaat dat heel anders. Er is hier geen burgerlijke stand, dus het precieze aantal US Citizens is niet bekend. De Department of Motor Vehicles (die de rijbewijzen en kentekenplaten uitdeelt) heeft wel een adressen bestand, maar dat wordt helemaal niet gekoppeld aan andere instanties. Toen we in Sunnyvale gingen wonen, hoefden we ons niet in de gemeente in te laten schrijven, en dat voelde heel vreemd.

De enige manier om te weten te komen hoeveel Amerikanen er in het land en per stad wonen is door middel van een VOLKSTELLING. Een volkstelling? Gebeurt dat nog? Dat is toch meer uit de tijd van het kerstverhaal, zou je denken. "En het geschiedde in diezelfde dagen dat er een gebod uitging van Keizer Augustus, dat de alle inwoners van het land geteld zouden worden.....". Maar inderdaad, zo gaat het nog steeds hier in de VS. Elke 10 jaar is er een census, een volkstelling.

De laatste US census was in 2000, 1 jaar voordat we hier gingen wonen, dus officieel zijn we nog nooit meegeteld. We vonden het daarom heel spannend dat er dit jaar een census zou plaatsvinden.

En vandaag lag de envelop in de bus! Het is een formulier met 10 vragen, eigenlijk niets bijzonders. Vraag 1 is uiteraard: hoeveel mensen wonen er op dit adres? Je mag mensen die in de gevangenis of in een verpleegtehuis wonen niet meetellen, anders worden ze dubbel geteld. De andere vragen gaan over de naam, leeftijd, en "ras" van de personen in het huishouden, en of je het huis huurt of bezit.

Stiekem lijkt het me wel leuk om iets heel raars in te vullen. "Er wonen hier 10 mensen, allemaal geboren op 29 februari 2010" of zoiets. Maar ja, we gaan het toch maar gewoon eerlijk invullen.Toch raar, zo'n volkstelling. Soms lijkt de Verenigde Staten zo'n modern land. Maar dit is toch wel erg ouderwets. Er is in 2000 jaar niet veel veranderd.

Sunday, March 14, 2010

Blog probleempjes

Blogger vertelde me dat ik mijn blog moest overzetten naar Blogspot omdat ze binnenkort geen FTP upload meer gaan ondersteunen. Dus ik heb braaf alle aanwijzigingen voor de "migratie" opgevolgd. Het leek in eerste instantie goed te gaan, maar nu zijn ineens alle plaatjes weg. Leuk hoor, maar niet heus.

Ik weet niet goed wat er fout is gegaan, maar ik ben me van het probleem bewust, en ik hoop dat als Gerard me kan helpen als hij terug is van zijn zakenreis. Tot dan toe moeten jullie het maar zonder plaatjes doen.

Kijken of dit plaatje het doet (niet via FTP opgeladen):

Thursday, March 11, 2010

This blog has moved


This blog is now located at http://eliesbik.blogspot.com/.
You will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here.

For feed subscribers, please update your feed subscriptions to
http://eliesbik.blogspot.com/rss.xml.

Monday, March 08, 2010

Op hol

De Toyota Prius is al een paar jaar een grote hit in het milieubewuste California. Vijf jaar geleden reden hier nog heel veel Hummers rond. Maar sinds de benzine hier ook een stuk duurder is geworden zijn die benzineslurpers stilletjes aan verdwenen. Niet dat de benzine echt duur is hier, vergeleken met Europa. In Nederland betaal je nu zo'n 1.50 euro voor een liter Euro95; hier in Sunnyvale is het $ 3.00 voor een GALLON. Omgerekend is dat 58 eurocent per liter! Wij Nederlanders lachen ons nog steeds slap aan de pomp, maar voor Amerikanen is dat een hoop geld.

Veel tree-hugging Californiers hebben dus een hybrid auto aangeschaft en de Toyota Prius is verreweg het populairst. Het lijkt wel of 1 op de 10 auto's een Prius is, zoveel zie je er hier.Maar ik denk dat dat snel gaat veranderen. Verschillende Toyota modellen vertonen vreemde kuren en er zijn al een heleboel recalls geweest. En vandaag las ik het alarmerende verhaal van een man wiens Prius ineens 145 km/h ging rijden. De chauffeur probeerde te remmen, maar de Prius wist van geen stoppen. Hij belde 911 en een politieauto kon hem inhalen en instructies geven, zodat de auto eindelijk langzaam stopte. Gelukkig was het een hybrid auto, dus is er hopelijk weinig benzine verbrand tijdens deze stunt.

Ik denk dat ik toch maar geen Prius ga kopen.

Thursday, March 04, 2010

Vloer

Ik ben er nog, hoor! Er is gewoon niet zo veel bijzonders te melden. Het gaat lekker op het werk, en ik ben nog steeds hard bezig aan mijn "dolfijnen" project. Ik ben weer lab werk aan het doen, en dat is toch wel weer erg fijn. Lekker kolonies oppikken met tandenstokers, platen gieten, PCRs doen, gelletjes runnen, en intussen gezellig kletsen met mijn labmaatjes.

Het labwerk is zo leuk dat ik best lange dagen maak, maar dat vind ik helemaal niet erg. Op dinsdag en donderdag heb ik een workout class op Bollywood muziek, en op woensdag komt een ex-collega van Gerard altijd eten en Gooische Vrouwen kijken. We hebben weer twee jaargangen op DVD uit Nederland meegenomen dus we kunnen weer even vooruit!

Het weer hier is de afgelopen maanden heel nat geweest. We hebben heel veel regen gehad, maar dat is goed, want dan kunnen de stuwmeren in de bergen eindelijk weer eens vollopen. Kunnen we er weer een paar jaar tegen! Ons nieuwe dak houdt zich goed, en niets is fijner dan het geluid van de regen op ons platte slaapkamerdak, en te weten dat je nergens emmers hoeft neer te zetten.

We zijn ook al weer bezig met het volgende grote project: een nieuwe vloer. Ons tapijt is na 8 jaar feesten en kattenhaarballen niet meer helemaal hagelwit! Er zitten erg hardnekkige kleurstoffen in kattenvoer, en die gaan er niet meer uit. Tijd voor iets nieuws. Vanwege onze vloerverwarming is laminaat of parket geen goede optie. Dus twijfelden we tussen vinyl (zeil), linoleum en tegels.

Ik heb eindeloos op internet zitten zoeken, vloerzaken bezocht, en proefstukjes aangevraagd. Gerard wordt helemaal gek van al die stukjes zeiltegels. Helaas ben ik heel kieskeurig, en komt mijn smaak niet erg overeen met dat van de gemiddelde Amerikaanse consument. Alles wat er op internet mooi uitziet, blijkt in het echt groen gevlamd, superglad, veel te glimmend, te blauw, te bruin, te roze, te paars, of veel te duur.

We hebben in de kleine logeerkamer vinyl laten leggen, donkergrijs zeil met een tegelmotief. Het was het minst lelijkste dat ik kon vinden, maar ik vind het toch niet mooi genoeg om er het hele huis mee te laten doen. Het voelt toch heel erg als zeil. Hier is een foto van het motief:


Mijn nieuwste idee is vloertegels. Ik heb een aardige tegel op het oog, lijkt op leisteen, maar gemaakt van porcelein, dus onderhoudsvrij. Hier is een plaatje van het internet, waar alles zoveel mooier is dan in real life.


Morgen gaan we kijken bij een tegelzaak om De Tegel in het echt te zien. Ik houd jullie op de hoogte.