Friday, August 21, 2009

Keuken

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met een kitchen make-over. Ons huis is een Eichler home, en het heeft nog de originele keuken uit 1959.

Toen we ons huis kochten in 2001, riep ik gelijk "that kitchen has to go". De houten schuifdeurtjes, het gekke witte formica werkblad met die gouden spikkeltjes, de uitschuiftafel, de oude vaatwasser en oven, ik vond het maar niets. Ik toog gelijk naar de Ikea voor de nieuwste keukenfolder, en maakte afspraken met keukenspecialisten bij de Home Depot en Expo.
Intussen raakten we steeds meer gewend aan onze oude keuken. De vaatwasser hebben we wel vervangen door een roestvrijstalen moderne Bosch, maar de uitschuiftafel heeft precies de goede hoogte om er een vol krat boodschappen op neer te kwakken, de schuifdeurtjes nemen weinig ruimte in en zijn heel veilig bij een aardbeving, en de kastjes zijn groot genoeg voor de daagse spullen.

We gingen de keuken steeds meer waarderen. Heel veel Eichlers die te koop staan hebben een country kitchen (Amerikanen zijn dol op hout) zoals bijvoorbeeld op deze foto (zelfde floorplan als ons huis), maar ik vind dat niet zo bij de moderne stijl van ons huis passen:We besloten om de keuken niet te slopen, maar alleen opnieuw te schilderen. De bovenste laag latex verf was door de vorige bewoners op de oude olieverf gespoten zonder goede primer, dus de verf liet heel makkelijk los. Na 7 jaar was onze keuken niet meer wit, maar wit-met-blauwgroene spikkeltjes. Ik wilde graag alle verf verwijderen, het hout schuren, en zwart-bruin beitsen, net zoals ik dat ik de badkamer had gedaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Het kostte alleen een stuk of 10 weekenden! Het werd een reis terug in de tijd, want met elke afbijt-ronde kwam er weer een oudere laag te voorschijn. Eerst werd de keuken blauw-groen...........daarna bruin, daarna creme, daarna geel, tot dat de originele bruin-met-witte spikkelverflaag bereikt was.
Daarna bouwde ik een tent van plastic zodat ik alles tot op het hout kon schuren. Alles moest uit de kastjes, mondkap op, oordoppen in, en schuren maar.Maar na al dat harde werk kwam dan eindelijk de leukste klus: het zwart beitsen van de buitenrand en het wit verven van de binnenkant van de kastjes. Bij Tap Plastics in Mountain View hebben we nieuwe schuifdeurtjes laten maken van half doorzichtig acryl.

Nieuwe handgreepjes, een roestvrij-stalen handdoekenrekje en een beugel om al mijn keukengerei op te hangen vormden de finishing touch. En tada (tromroffel): hier is dan onze nieuwe keuken:

De keukendeurtjes zijn iets doorzichtiger dan ik had bedacht, dus het oogt misschien een beetje rommelig op de foto, maar ik ben heel tevreden over deze klus. De keuken is klaar voor de 21ste eeuw!

3 comments:

Gertjan Laurenssen said...

COOL hoor een Eigner-keuken met een Ikea-look.

ellen said...

Wow! dat heb je echt heel mooi gedaan! Het is een totale andere look geworden en toch zie je " oude" erin terug! Mijn complimenten.

Groetjes
Ellen
www.elleninamerika.com

Anonymous said...

Ik vind het origineel eigenlijk mooier, sorry... de zwarte lijnen hebben echter wel wat.