Saturday, December 20, 2008

Schuld

Toen de afgelopen weken de eerste kerstkaarten binnenkwamen, en ik nog niet was begonnen met schrijven, hoorde ik continue dat stemmetje van binnen. Het Schuldgevoel stemmetje. "Elies, je moet nog kerstkaarten schrijven."

Hebben jullie ook zo'n stemmetje?

Mijn stemmetje kan nog veel meer zeggen. Elies, je moet nog een cadeau voor die en die kopen. Elies, het plafond bladdert en moet geschuurd worden. Elies, je moet vloertegels uit gaan kiezen. Elies, het bed moet verschoond. Elies, die kast moet opgeruimd. Elies, je moet je kleren uitzoeken. Elies, je moet je blog weer eens bijwerken. Elies, je moet een kaartje naar die jarige sturen. Elies, je moet de vlek in het tapijt wegpoetsen. Elies, de melk is op. Elies, je moet meer aan sport doen. Elies, je moet een paper schrijven. Elies, de katten moeten te eten. Elies, je moet je schildpadden in je database invoeren. Elies, je moet ....

En zo gaat dat maar door. Het schijnt vooral bij vrouwen voor te komen. Het Schuldgevoel. Het vertelt ons dat we slechte mensen zijn. Ben ik op het werk, voel ik me schuldig dat ik niet genoeg thuis doe. Ben ik thuis, dan had ik eigenlijk meer moeten werken. Het is nooit goed, en soms word ik helemaal akelig van schuldgevoel.

Mannen hebben daar geen last van. Ze werken, komen thuis, zetten 1x per week de vuilnisbak buiten, vangen af en toe een spin, en hebben dan hun plicht gedaan. Ze gaan voor de TV zitten, en vallen in slaap. Niks schuldgevoel. Heerlijk.

No comments: