Tuesday, November 03, 2009

Hawaii - deel 1: Koffie, Donkey Balls, Place of Refuge, Kailua

Als ik zo mijn blog lees, lijkt het wel of we alleen maar tripjes en uitjes hebben. Maar ja, het dagelijkse leven is meestal te saai om over te schrijven. Werk, boodschappen, koken, tv kijken, daar valt niet zoveel over te bloggen. Dus hier is weer een vakantie-blog.

We zijn namelijk eind september naar de Big Island of Hawaii geweest, samen met Gerard's broer Harry en zijn vrouw Ingrid. De Big Island is (you guessed!) het grootste van de Hawaii-eiland groep. Het eiland meet ongeveer 150 bij 150 km, dus inderdaad best groot!Vanaf San Francisco is het ongeveer 5 uur vliegen naar Hawaii, dat ongeveer halverwege Japan en Mexico in ligt. Maar ondanks de afstand en het tropische klimaat is het gewoon een onderdeel van de Verenigde Staten. De voertaal is Engels, er is een Starbucks, en je mag rechtsaf door rood slaan.

Op aanraden van een collega hadden we kamers geboekt in het Keauhou Beach Resort, iets onder Kailua-Kona, aan de westkant van het eiland. Het hotel is half over het water heengebouwd, en ligt naast een mooi snorkelstrandje. De kamers waren netjes met een balkon met uitzicht over de zee.

Er was een zwembad, tennisbanen, en mooie tuinen met palmbomen en tropische bloemen.
Tijdens onze eerste verkenningsronde in de tuinen van het hotel zagen we een mongoose, een soort wezeltje, en een gekko, een groene hagedis met ronde voetjes.
Maar het allerleukste was dat je vanaf de hotel bar over een lagune heen keek. Het water was superhelder, en je kon allerlei mooie vissen en zelfs zeeschildpadden zien. En zo zaten we een uur na aankomst al met een Mai Tai en een garden burger in de lounge schildpadden te fotograferen. Helemaal toppie!

We waren allemaal erg aan vakantie toe, dus we sliepen die nacht heerlijk, met het geluid van de zee (of de airco!) op de achtergrond.

De volgende dag maakten we een autotochtje richting het zuiden. We kwamen al snel in een klein dorpje met een winkeltje dat Donkey Balls heette. Ja, daar moet je toch wel even uitstappen. De Donkey Balls bleken macadamia noten te zijn met heeeeeeeel veel chocola er omheen. Mmmmmm.

Een stukje verder naar het zuiden begonnen de koffieplantages. Kona koffie is wereldberoemd en heel duur. De Kona koffiebonen groeien in een smalle strook op dit eiland, en er zijn een aantal plantages die je kunt bezoeken. We kwamen uit bij de Greenwell Coffee Farm, waar we allerlei smaken koffie konden proeven.

We kregen ook een rondleiding over de plantage. De koffiebonen worden cherries genoemd, en er zijn zelfs hele speciale bonen, peaberries (1 boon in plaats van twee halve bonen), die extra lekker en uiteraard extra duur zijn.
De Kona koffie kostte 20 dollar voor 400 gram, dus we namen nog een extra slok gratis koffie en reden op zijn Hollands (kijken kijken niet kopen) weg.

Een stukje verderop lag het Pu'uhonua o Honaunau National Historic Park, een "cultural site" met oude Hawaaiaanse ruines aan het strand. De naam is redelijk onuitspreekbaar, dus de meeste mensen noemen het de Place of Refuge. Dit was een plaats waar mensen die de wet hadden overtreden, konden heenvluchten en waar ze vergeving konden zoeken.

Het park lag erg mooi aan een lava-strand met palmbomen, ruines, houten beelden, en gerestaureerde hutjes.


We reden terug naar Kailua, het dorpje vlakbij ons hotel. Hier vindt half oktober de Iron Man race plaats, een volledige triathlon. Overal hingen spandoeken met "Welcome triathletes!" en "Athletes in training", want de race zou een week na ons vertrek plaatsvinden.Het dorpje heeft een mooie hoofdweg aan zee, waar af en toe de golven overheen slaan. Er zijn veel gezellige winkeltjes en restaurantjes.

We liepen langs het Hulihe'e Palace, dat tot 1914 door de Hawaiiaanse koninklijke familie in gebruik was. Helaas was het al gesloten.Er stond ook een gigantische banyan boom, een soort vijgeboom (Ficus). De grootste Ficus ter wereld staat in Calcutta, en die hebben Gerard en ik gezien om 1997 tijdens onze reis naar India. Deze hier op The Big Island was iets kleiner, maar nog steeds best groot.
We waren nog net op tijd voor een spectaculaire Hawaii zonsondergang. Heel romantisch......2 comments:

Anonymous said...

Hallo Elies

Wat een mooie foto's van de reis naar Hawai staan er op je site. Heel erg mooi en zo te lezen ook ontzettend mooie reis geweest.

Ik heb geen idee of je me nog kent maar ik heb stage bij je gelopen in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein in 1999-2000. Ik heb even een vraag aan je zou je contact met me op willen nemen. marjanvangerwen@live.nl

Groetjes Marjan van Gerwen-Rooijakkers

Unknown said...

Hoi hoi, inderdaad mijn eerste reactie was, wat..weer een trip...maar wat een fijn verhaal en daardoor heerlijk wegdromen in Hawaii terwijl in Groningen de regen uit de lucht valt. Ik heb gister in een restaurant in Assen gegeten en ga zometeen naar film van michael Jackson....dat zijn mijn hoogtepunten :-) groetjes, Caroline