Saturday, March 18, 2006

Verstopping

Toen ik gisteren de douche aanzette, merkte ik dat het water niet goed wegliep. Dat komt wel eens vaker voor, maar meestal krijgt Gerard het wel weer open met een ragger. Bovendien had het de laatste drie weken heel veel geregend, dus er zou wel ergens een rioolput verstopt zitten. Het rioolstelsel hier in California is nu eenmaal niet berekend op veel regen. We hebben maar 2 putten in onze straat, en 1 daarvan zit bij ons voor de deur, dus daar zou wel ergens een probleem zitten. Ik maakte me dus niet zo’n zorgen.

Vandaag was het zaterdag, en Gerard is vanochtend met zijn ragger aan de slag gegaan. Hij haalde er weer een hele “muis” uit (zwarte stinkende smurrie van haren), en het probleem leek verholpen. Maar toen hij had gedouched en de WC een keer doortrok, bleek de verstopping nog steeds aanwezig. Het toilet stroomde over, en het water bleef in de douchebak staan. Getverdegetver!

Gerard ging het dak op omdat daar ook wat openingen zijn voor de waterafvoer. Bij een vorige verstopping in januari (toen mijn ouders er waren) had hij een superlange ragger (drain auger) gekocht, en die ging hij nu gebruiken. Hij stuitte op boomwortels, en kreeg de ragger niet verder, dus dat was geen goed nieuws. Hier moest professionele hulp bijkomen.Ik heb snel op internet een plumber opgezocht, en die kwam al na een half uurtje. Het was een vriendelijke kleine Aziatische meneer, die we nauwelijk konden verstaan. Hij ging ook het dak op, net als Gerard, maar dan met een electrische ragger. Maar daarmee kreeg hij het ook niet voor elkaar. Na een uur geploeter heeft hij de toiletpot van de gastenbadkamer er afgehaald, en ging toen met een supersonische ragger aan de gang. Weer een uur later, en het probleem was verholpen.

Gelukkig maar, want dit is toch wel ellende. Eichlerhuizen zoals het onze, zijn goedkoop gebouwd, en we zijn niet de enige met dit soort problemen, getuige de vele loodgietersbusjes die we in de loop der jaren bij de buren hebben zien staan.

Nu ga ik maar eerst met de waterstofzuiger het tapijt bij de badkamer schoonmaken. Bleh. Niet gepiest, en toch nat, zullen we maar zeggen.

No comments: