Tuesday, April 21, 2009

Mount Hamilton

De eerste week van hun bezoek hadden mijn ouders bij mijn broer gelogeerd. Na onze gezamenlijke trip naar Carmel "verhuisden" ze naar onze logeerkamer.

De tweede week hebben we vooral veel geshopt, want de koffers moesten natuurlijk volgestopt worden met cadeautjes en kleren voor de Nederlandse kleinkinderen. Het is altijd leuk om in een ander land te shoppen! Dus gingen we veel naar de Target (soort Hema), de Sears en de Macy's. Maar we hebben ook een paar keer gezwommen in de Fairbrae club vlakbij ons huis.

Gerard kon ook nog hier en daar nog een dagje vrij nemen. We besloten om naar Mount Hamilton te gaan. Het is misschien niet echt een berg maar met 1329 meter is-ie hoog genoeg om in de winter wat sneeuw op te vangen. Bovenop staat een sterrenwacht, de Lick Observatory, en de witte gebouwen kun je vanuit bijna de hele Bay Area zien liggen.

De sterrenwacht is altijd verder weg dan je denkt, en de rit naar de top van de berg duurt een ruim uur. Elke keer denk je dat je er bijna bent, maar dan is er toch nog weer een heuvel waar je over moet. Het is een mooie rit, met prachtige uitzichten, haarspeldbochten, en een paar moedige fietsers. Onderweg zagen we een paar wilde kalkoenen. Helaas kregen we er geen te pakken voor het avondeten.Eindelijk waren we boven. Ondanks een dunne laag smog was het uitzicht over San Jose en Silicon Valley prachtig.
Binnen was er ook genoeg te zien. We kregen een kleine rondleiding in de grote koepel, waar een gigantische refractor telescoop staat opgesteld. De "Great Lick" stamt uit 1888, maar hij wordt nog steeds af en toe gebruikt.Op Mount Hamilton staan nog meer witte koepels, elk met een andere telescoop erin. De meest bekeken andere telescoop is de 120 inch Shane reflector telescoop. Niet zo oud als de Great Lick (1959) en niet zo lang, maar met een 120 inch spiegel, die met de uiterste precisie is gegoten.
Via de onvolprezen TomTom namen we een steile weg omlaag, die ons in record tempo weer op zeeniveau bracht. Tommie bracht ons feilloos naar de dichtstbijzijnde ijstent. Dank je wel.Die avond gingen we lekker uit eten bij La Foret, een zeer goed Frans restaurant aan de rand van San Jose. Mmmm.

No comments: