Tuesday, May 24, 2005

Het sinaasappelboompje

Midden in het kruidentuintje waarover ik laatst schreef (zie post "vorderingen in de tuin"), hebben we een sinaasappelboompje geplant. Dat vind ik zo geweldig, dat je dat hier gewoon in de tuin kunt groeien.

Het boompje is van Gerard, hij heeft het vorig jaar september op zijn verjaardag gekregen van een collega. Iedereen die Gerard een beetje kent, weet wel dat hij graag OJ ("orange juice") drinkt. En het liefst vers. Dus had die collega bedacht dat Gerard wel een eigen boom kon gebruiken, dan kan hij zelf de sinaasappels plukken en persen. Op het tuinfeest vorig jaar, op Gerard's verjaardag, kwam die collega dus aanzetten met een leuk boompje, met een feestelijke strik erin. Hij (het boompje dus) hing vol met sinaasappels, die toen nog gelig waren.

We hadden op dat moment nog geen goede plek voor het boompje. Alle zonnige plekken waren bestraat, en de enige andere plaats waar de boom zou kunnen staan, was toen nog bezet door de vijver. Dus bleef het boompje in zijn pot, wachtend op een beter lot.

De sinaasappels werden oranje, en ergens in februari was de tijd gekomen om ze te oogsten. Er waren een stuk of 10 vruchten waarvan er 8 rijp waren. Gerard knipte ze voorzichtig af, al likkebaardend bij het vooruitzicht op verse OJ.
Daarna gingen we snel naar binnen om ze doormidden te snijden en te persen. Mmmmm, lekker sappig. Het werden twee heerlijke glazen jus! Zo vers had Gerard het nog nooit gehad.
In een vorige aflevering schreef ik dat het boompje inmiddels is geplant, midden in het kruidentuintje, waar eerst de vijver was. De hele dag in de zon, perfect. Ik hoop dat hij het daar goed gaat doen. Op dit moment ziet hij er een beetje zielig uit, vind ik. Maar het heeft de laatste weken ook zoveel geregend! Heel uitzonderlijk hier in mei, en niet goed voor een citrusboom. Sinds dit weekend schijnt gelukkig de zon, en is het lekker warm, dus hopelijk trekt het boompje een beetje bij. En volgend jaar hopen we weer op een goede oogst!