Wednesday, May 25, 2005

Monkey bread

Een kleine anekdote:

Bijna elke donderdagochtend om 9 uur hebben we Labmeeting. Een Relman-labpersoon houdt een presentatie, en de persoon die de week ervoor presenteerde, brengt wat lekkers mee. Een cake, of bagels, of muffins, wat fruit, en sinaasappelsap. Je kunt wat bij de supermarkt halen, maar het wordt altijd extra gewaardeerd als je zelf wat maakt.

Op een dag begin dit jaar was het de beurt van M., een graduate student (AIO/promovenda), om het eten te verzorgen. M. staat erom bekend dat ze graag bakt en kookt, en dat doet ze op semi-professioneel niveau. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. En het zag er ook deze keer weer prachtig uit: een heerlijke bessentaart, en een tulband overdekt met een kleverig, donker suikerlaagje. "Oh, monkey bread" riep iemand uit.

We zaten met zijn allen om de tafel, min of meer te wachten wie er het eerste toe zou tasten. Ineens zie ik de hand van mijn buurvrouw N. naar de tulband gaan. Ze begint met haar vingers aan de tulband te plukken, en trekt er een stukje van af. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Ik moet er ook nog bij vertellen dat N. de gewoonte heeft om tijdens de lunch vreselijk te smakken. Maar dit sloeg toch wel alles, zomaar met je vingers aan de taart zitten. Nou, ik zou haar wel eens laten zien hoe mensen met stijl dat doen. Dus ik pak een plastic mes, en begin netjes een stukje van de tulband af te snijden. Zo doen we dat in Europa.

Terwijl ik inwendig gloei van trots, begint opeens een andere collega te lachen. "What are you doing? This is Monkey Bread!" Een ander valt bij "You are supposed to eat that with your fingers!" He???? Dat is toch niet handig; zeker niet met deze bijzonder kleverige cake. Dat ga je toch niet met je vingers eten? Dat doen alleen apen.

Monkey bread dus. Gemaakt van biscuitjes, die in stukjes gebroken worden, gerold door een kaneel/suiker/boter mengsel, en daarna gebakken in een "bundt pan" (tulband vorm). En ja, een snelle Internet zoekactie (waar zouden we zijn zonder Google) leverde al snel een plaatje, een recept, en de uitdrukking "Pick at bread like a monkey" op. Weer wat geleerd!