Friday, May 27, 2005

Martin en Nanny - deel 2

Natuurlijk mocht een bezoek aan The City, San Francisco, niet ontbreken voor onze gasten. Zoals altijd begonnen we de tour met een uitzicht vanaf Twin Peaks, van waar de stad letterlijk aan je voeten ligt. We hadden weer geluk; het was prachtig weer.

Daarna reden we door naar de Golden Gate Bridge, de beroemde oranjerode brug. Altijd leuk om overheen te wandelen, al is het hier altijd erg druk, en raast het verkeer langs je heen. Maar het uitzicht op de stad, vanaf een heel andere hoek dan bij Twin Peaks, is geweldig, en Alcatraz zie je ook goed liggen. Beneden lagen de surfers te wachten op de volgende golf, en we zagen zelfs een helicopter onder de brug doorvliegen.

Het gevangenis-eiland Alcatraz was ons volgende doel. Het eiland is vanaf ca. 1850 een militaire basis en gevangenis geweest, en werd rond 1935 een civiele gevangenis, voor de allerzwaarste criminelen. Het was "onmogelijk" om te ontsnappen, want het ijskoude water en de haaien zouden dodelijk zijn. Maar natuurlijk zijn er vele pogingen geweest, en mogelijk met succes! De film "Escape from Alcatraz" heeft dit als onderwerp. In 1963 werd de gevangenis gesloten omdat het te duur werd om te onderhouden. Het beton begon af te brokkelen, de tralies gingen roesten, en er was geen geld voor reparaties. Nadat de gevangenis dicht ging werd het eiland aan zijn lot overgelaten, tot er in 1969 een groep Indianen het eiland bezetten, om aandacht te vragen voor het feit dat zij geen land en toekomst hadden. Ze hadden uiteindelijk succes, en kregen reservaten toewezen. Nu is het eiland een National Monument, en kun je met de boot een bezoek brengen aan "The Rock". Meer over de geschiedenis van het eiland op AlcatrazHistory.com.
Met de boot gingen we naar het eiland toe. Onze bezoekers gingen met de koptelefoon de rondleiding doen, maar Gerard en ik hadden dat al begin dit jaar gedaan, dus voor ons was het leuker om over het eiland heen te lopen. De vroegere bewakers van het eiland hadden hier tuinen, en er zijn nog steeds veel mooie planten te zien. Bovendien zitten hier veel vogels. Meeuwen en aalscholvers zaten te broeden, en we zagen zelfs een "Black Crowned Night Heron", een soort reiger (laatste foto van dit rijtje). En je hebt ook vanaf hier weer een mooi uitzicht op San Francisco.


Eenmaal weer terug op vaste wal, gingen we eerst een smoothie drinken. Daarna met de Cable Car naar het Cable Car Museum. Dit is niet alleen een erg leuk museum, het is ook de plaats waar de kabels voor de cable cars worden aangedreven.