Saturday, June 24, 2006

Atrium Arbeid

Ons Eichler huis heeft een atrium, een binnenplaats waaromheen het huis gebouwd is. Aan 1 kant grenst het atrium aan de carport, en aan de drie overige kanten aan de rest van het huis. We vinden het atrium een geweldig fijne ruimte. De katten kunnen lekker “buiten spelen” zonder echt buiten te komen, en de grote glazen ruiten laten lekker veel licht in de kamers.

Twee jaar geleden hebben de houten muur tussen het atrium en de carport vervangen door glazen ruiten, zoals het huis oorspronkelijk moet zijn geweest.

Van oorsprong werd het atrium opgeleverd met een betonnen vloer, met uitsparingen om planten in de zetten. De vorige eigenaars hadden een jacuzzi op het atrium gezet, en daarom een groot deel van de plantgaten dichtgestort met beton. We wilden graag alles weer in de oorspronkelijke staat herstellen en er lekker veel planten neer zetten.

Gerards broer Harry was hier een paar weken geleden op bezoek, en hij heeft ons enorm geholpen om het beton weg te halen. Met een drilhamer hebben Gerard en Harry het beton weggetrild. Een geweldige klus.

De grond in het plantgat bleek van heel slechte kwaliteit: knoertharde klei. Ik heb twee weekenden staan spitten, 30 emmers kleiklonten weggehaald, en 6 grote zakken Redwood compost erdoorheen gemengd. Daarna heb ik de sprinklerbuizen doorgetrokken van het ene plantgat naar het andere, door een buis onder het beton door te hameren. De waterbuis heb ik aangesloten op een plastic slang waar ik weer kleine slangetjes op aan kan sluiten voor de sprinkler. Tenslotte bleek de verf op de raamkozijnen in zeer slechte conditie. Door al die jaren heen had de verf veel te lijden gehad van het water van de sprinkler, en de bladders sprongen eraf. Dus heb ik nog twee weekenden doorgebracht met schuren, gronden, en aflakken.Maar dit weekend was het eindelijk zo ver: ik kon gaan planten. Ik had al veel uren op de computer doorgebracht met het uitzoeken van geschikte planten voor een tropische look. Het atrium ligt zo beschut, en het vriest hier praktisch nooit, dat ook veel kamerplanten in aanmerking komen. Van Harry en Ingrid had ik al twee mooie plantjes gekregen die precies waren wat ik zocht: Calathea roseopicta.

Vandaag zijn Gerard en ik naar het tuincentrum gegaan om nog meer “jungle” planten te halen. Ik heb Sansevieria, Calla, Alocasia en Dracaena uitgekozen, en als bodembedekker slaapkamergeluk. Allemaal planten die in Nederland kamerplanten zijn (en hier eigenlijk ook), maar ik ga het toch proberen.

In de hoek komt dan nog een palm (Chamaedorea), maar die hadden ze niet in het tuincentrum. Ik heb hem besteld, en hopelijk is-ie er volgende week. Dan laat ik nog een plaatje zien van het eind resultaat. Maar het ziet er nu al heel wat beter uit dan een paar maanden geleden. Hier is het resultaat (met op de laatste foto de sprinkler in action), en nu ga ik lekker van mijn harde werk genieten met een pina colada, in mijn bikini (ha ha ha).
No comments: